Кирил Петков: България има 3 ясни изисквания към Северна Македония

Ангел Марковски 09 юни 2022 в 16:00 4875 8

Петков и Вархеи Северна Македония

Снимка БТА/Христо Касабов

Брифинг след срещата на министър-председателя Кирил Петков с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи (вляво).

"Понеже тази сутрин и последните дни чувам най-различни неверни твърдения, че българското правителство имало две външни политики, искам ясно да заявя пред българските граждани и пред комисар Вархеи, че България има три ясни изисквания за напредването по темата Северна Македония". Това заяви премиерът Кирил Петков на пресконференция след срещата му европейският комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи. На срещата бе обсъдено еврочленството на Северна Македония.

Петков уточни и трите изисквания: 

- Спазване на Рамковата позиция, приета от българското правителство;

- Включване на българите в конституцията на Северна Македония, за да могат правата им да бъдат защитени;

- Договорът за добросъседство и сътрудничество да се изпълнява.

Това са били нашите дискусии и преди, и сега и работим да видим дали е възможно ЕС да бъде гарант за тези три условия, уточни премиерът.

От своя страна комисар Оливер Вархеи определи като "фрустриращо", че още няма решение на проблема.

"Тъй като отново и отново се връщам, означава че все още няма решение, което много ни фрустрира, ако мога откровено да го кажа, защото не можем да продължим по-нататък с процеса по присъединяване на РСМ. Всички страни членки трябва да го одобрят. След всички проведени разговори в София и Скопие европерспективата за Република Северна Македония не само ще се изясни, но и ще се укрепи."

Юни е важен месец от календара на Европейския съвет и бихме желали в скоро време да видим споразумение, коментира Вархеи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

8

Merc

10.06 2022 в 00:50

Рашастан скоро ще е на нивото на Узбекистан.

И като територия , и като икономика , и като военна сила.

210

7

Merc

10.06 2022 в 00:48

Шашнат , пак ли ти свърши алкохола менте , та допря до одеколона ?

1331

5

ваксиниран

09.06 2022 в 21:59

Мокрият сън на Путин - Македония да не влезе никога в ЕС. Бонус постижение - още едно поколение да намрази "бугарите фашисти".

Браво, жалкари. Повръщам върху вас.

1767

4

fiki

09.06 2022 в 19:55

ех, колко е лесен диванния българин за манипулация, с кратката си памет и мизерното си съществуване, създадено от същите които ще си избере сега пак, прост народ - слаба държава

1331

3

ваксиниран

09.06 2022 в 18:40

Опитват се да бутнат основната пречка срещу краденето използвайки пропаганда, тролове и лъжи. Незаинтересованите се вързват на лесните обяснения и работят против собствения си интерес. После "Киро е виновен". Както е казал Ицака, "колко хубаво е някой друг да е виновен".

2744

2

AAA

09.06 2022 в 17:43

Крадците ги е страх от затвор и искат да свалят правителството на Петков с измами и лъжи! Дано да му издържат нервите на човека и да започнат дела , след като каскета го разкарат.