Каримански: Питайте за срещите на Кристалина Георгиева в президентството и БНБ

OFFNews 26 септември 2021 в 11:16 6208 3

Снимка БТА/Архив

Любопитно е да има малко повече светлина около посещенията на Кристалина Георгиева в публични институции, ако е имало такива. Лично аз съм чул, че е имало както в президентството, така и в БНБ, със сегашния управител на банката. Нека журналистите да попитат.

Това заяви икономистът от "Има такъв народ" и председател на Бюджетната комисия в 46-ото Народно събрание Любомир Каримански по bTV.

"Нямам конкретна информация с кого се е срещала, може би целта е била да се обсъди политическата ситуация в България, икономическото състояние на страната и евентуално кадровата обезпеченост на много от различните публични и регулаторни постове в страната. Може би достатъчно добрите й познанства може да повлияят на тази обезпеченост", допълни той.

Той предположи, че Георгиева е имала срещи и с отделни парламентарни групи. Икономистът каза, че не вижда защо тя да не може да оглави БНБ, стига да е в течение с процесите в страната, но и при едно условие.

"Много е важно да има почтеност на всяко ниво, дори и гуверньора на БНБ трябва да отговаря на думата почтеност. Трябва да си зададем въпроса дали я има при нейното управление и скандала, който в момента има в Световната банка", заяви политикът.

Любомир Каримански коментира и въпроса с нарастващата инфлация и рекордните цени на тока у нас, като обясни, че в момента държавният бюджет изостава в своята разходна част, но в него има пари за подпомагане на бизнеса.

"Има възможност и резерви, специално за енергетиката благодарение на т.нар. повишени проценти на дивиденти в енергетиката, за да могат да се компенсират и субсидират малкият и средният бизнес, които имат нужда от това", разясни икономистът.

Според Каримански новината, че Асен Василев е завел съдебен иск срещу зам.- председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заради твърденията му от парламентарната трибуна за кражба на интелектуална собственост, няма да се отрази на работата между ИТН и "Продължаваме промяната" в евентуалния бъдещ парламент.

"Това са частноправни отношения и смятам, че нямат никакво отражение върху това как ние водим политиката си. Можем да работим заедно, с Асен Василев работейки бюджета имахме почти пълен синхрон", прогнозира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2115

2

Тролов

26.09 2021 в 14:22

Каримански задава много логични въпроси: виждала ли се е Кристалина с Президента? И подтекста е, а какво точно са обсъждали двамата. Виждала ли се е с шефа на БНБ?, който е с отдавна изтекъл мандат, но стои още в Банката и спира нов избор. И всичко това в разгара на скандала с нея в Световната банка! А и къде се скри Дянков? Чува се, че спешно напуснал САЩ и работи за новия проект у нас!