Каракачанов: За имами се назначават само хора, завършили в чужбина

OFFNews 20 октомври 2017 в 08:50 5421 0

Не е нормално чужди държави да финансират което и да било от вероизповеданията в България. Това трябва да се спре със закон.

Трябва да се забрани и чужди граждани да участват в ръководството на вероизповеданията у нас, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по Нова тв. Той допълни, че Главното мюфтийство назначава за имами хора, завършили частни ислямски университети, в които се проповядва радикален ислям, без да се легализират дипломите им.

По думите на Каракачанов през последните години за имами се назначават само хора, завършили в чужбина. Според вицепремиера това налага да се възстанови образованието по тези вероизповедания, така че бъдещите имами да са завършили лицензирано от българското просветно министерство учебно заведение. 

„Не трябва да се допуска който и да било, не само Турция, чрез религията да упражнява политическо влияние в България”, категоричен бе Каракачанов. 

Той коментира и поисканите от БСП оставки на министъра на МВР Валентин Радев и на Валери Симеонов заради оградата по българо-турската граница. Каракачанов бил дори "леко разочарован", че БСП не са поискали и неговата оставка. 

„Аз съм човекът, който още преди две години и половина поисках оградата по границата да бъде обявена като част от стратегическата инфраструктура, да се охранява по специален начин и да изпратим армията там. Смешно е да се искат оставки на двама министри заради това”, заяви Каракачанов. Според него действията на БСП са мотивирани от предстоящия извънреден конгрес на 28 октомври, а целта е сплотяване на електората. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите