Каракачанов: Въвеждаме доброволна казарма

OFFNews 16 януари 2018 в 15:14 12478 8

Министърът на отбраната Красимир Карачаканов има уверения от премиера и от парламента, че ще подкрепят предложението за въвеждане на доброволна военна служба, предаде БТА.

Той заяви още, че ще продължава да настоява за връщането на казармата, а въвеждането на доброволна военна служба би било първата стъпка в тази посока.

"Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия. 500 години хранихме чужда армия, стига толкова", каза вицепремиерът Каракачанов.

Според министъра на отбраната младите хора в България трябва да имат военна подготовка. Предложението за първата стъпка към връщането на казармата предвижда да могат доброволно да служат онези млади хора, които желаят да получат подобни знания и умения. Те ще бъдат не кадрови военнослужещи, а доброволни. Прогнозният срок е 6-9 месеца в зависимост от специалността. Преминалите доброволната служба ще влизат след това в резерва.

Каракачанов предлага да се въведе швейцарската система по отношение на наборната служба. Министърът посочи като примери Швеция, Финландия и Норвeгия, които връщат наборната военна служба.

Във връзка с увеличението на заплатите в полицията военният министър коментира, че смята за правилно целият сектор "Сигурност" - армия, полиция, служби за сигурност, да бъдат в комплект. Според него не би било правилно да се отпускат пари "само там, където някой вдига шум или прави протест".

Днес Красимир Каракачанов участва в церемонията в Смолян по изпращането на 35-ия военен контингент за участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан. Контингентът е в състав от 158 военнослужещи. Той включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

11

Стефан

16.01 2018 в 22:33

Нищо и няма на материалната база. Което доказват както историята на нашата армия, така и днешните войни.
Проблемът е, че НЯМА КОЙ. Което пък доказват тукашните мнения.
Какво значи да пази Отечеството си за пари? Какво значи, че го мързи да прави това? Какво изобщо значи всичко, което изсипахте тука? И какво общо има тоя проблем, с текущия министър? При предишните - дрънканиците бяха същите. И при следващите, ще бъдат пак същите. Ако ще министър да стане Хан Аспарух, или Левски, или полковник Дрангов. Понеже мършата пита първо ква ще му е далаверата да стане войник, и няма ли да се изпоти от това. А не защо Родината му се нуждае от войници.

29585

10

Izalina

16.01 2018 в 21:52

Аз имам.
Намирам, че въпросът ми е резонен.
Защо един младеж да предпочете да ходи на доброволна служба, представена му от подобен палячо за никви пари, вместо да се довери на така широко рекламиращите се частни (дали?!) идеалисти - защитници на Родината (Мен собствено ме притесняват).
Ако изобщо иска да става войник, щото други занимания не морят толкова и не изискват много дисциплина.

Рибата се вмирисвала откъм главата. Как пък силовите министерства никога не случиха на ръководство, бе.

Нищо лошо няма в силна армия, пълна с убедени патриоти, ама в истинския смисъл.

Тая мантра на патрЕотите пък, за връщане на задължителната казарма, взе да се изтърква и дори на децата вече е ясно, че е кауза пердута. Минимум заради съсипаната материална база.

23293

9

Стефан

16.01 2018 в 21:16

Всичко за войната, мира, причините им, сигурността, и последствието от безхаберието по тия въпроси, е казано векове преди мене. Нищо от казаното, никога не е било опровергавано.
Нямам какво свое да добавя, към поуките от цялата човешка история.

11058

8

piton

16.01 2018 в 21:11

„А после ще чакаш някой да те пази от нещо, нали? Е, не се чуди, че няма да те пазят.”

Не разбирам от какво „нещо” ви е страх, че да ви опазват? А честно казано, не виждам какво има да опазваме в България - всичко ценно беше деморализирано, изкрадено и замина в чужбина. Та затова не виждам и кой, и на какво ще посегне. Май само управляващите ни са ценност, ги е страх и имат нужда от опазване.... Но едва ли.

23293

7

Стефан

16.01 2018 в 18:12

А после ще чакаш някой да те пази от нещо, нали? Е, не се чуди, че няма да те пазят.

10902

6

Мариян

16.01 2018 в 17:58

Хахаха... Много ми е интересно сега колко от тия, дето милееха да се върнела казармата, ще се запишат доброволци в нея. Както и колко родители ще изпратят децата си в казармата. Слагам пуканките и започвам да гледам сеир.

29585

5

Izalina

16.01 2018 в 17:17

Само да питам паравоенните формированийца как точно ги виждате в картинката, която тъй прекрасно чертаете?
Конкуренция или партньор?
И двете хипотези са нелепи, разбира се, ама няма да се изненадам ако получа отговор и на тях скоро.

15914

4

поп Дръвчо

16.01 2018 в 17:12

Норвегия никога не е премахвала наборната служба, за да я връща. От десетилетия обаче първият въпрос на наборната комисия е "искаш ли да служиш във войската". Защото има и други начини да служиш на кралството, примерно като правиш БВП. Новото отскоро е че пращат официални повиквателни и на жените. Въпреки че жени в норвежката войска има от хилядолетия.

За Швеция и Финландия също имаме загуба в превода.

Каракачанов за тия 500г е редно да прочете повече от учебника по родинознание от 1982г. Ама когато водачът на коалицията е чел само Винету ...