Каракачанов: Ако някой си мисли, че имам власт върху прокуратурата, ще се разочарова

OFFNews 02 юли 2020 в 15:08 2172 0

"Ако някой си мисли, че аз имам власт върху прокуратурата и че ще си позволя да влияя на прокуратурата, може да се разочарова", каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във Велико Търново.

"Нито имам властта, нито съм си позволявал върху съд, прокуратура, включително и върху полиция, като вицепремиер, отговарящ за полицията и за част от службите, да им оказвам каквото и да било влияние", подчерта още веднъж Каракачанов.

Той бе категоричен, че подкрепа за това не е била търсена от него. С бизнесмена Пламен Бобоков се чул няколко пъти, след като предприемачът е бил освободен от ареста. "Аз не се отказвам от приятелите си", отбеляза вицепремиерът. Отношенията му с Бобоков били "нормални, лични, човешки".

Сутринта предприемачът обяви пред бТВ, че е разочарован от Каракачанов, но не каза защо. Само допълни, че е в добри отношения с много политици. И не отрече, че оповестените от прокуратурата SMS-и за негови опити за влияние са истински.

Каракачанов обясни, че още не е запознат с кореспонденцията на Бобоков с президента Румен Радев. Но коментира, че чуждестранните посланици (у нас) лобират съвсем ясно и директно за интересите на фирми от техните страни. Като пример той посочи, че в конкурсите за модернизация на армията участват по няколко чужди фирми от страни членки на НАТО и ЕС.

"Ако става въпрос за това, аз не го намирам за престъпление", подчерта министърът на отбраната и посочи, че ако някой български бизнесмен иска съдействие от българските държавни институции, за да може да се подпомогне икономическото му навлизане в чужбина, това е работа на министерствата на външните работи и на икономиката. "Затова има търговски представители и дипломатически персонал, те трябва да се интересуват какво прави българският бизнес в чужбина, защото той плаща данъците си в България", посочи министърът.

Каракачанов подчерта, че използването на записи, които се пускат в публичното пространство, е част от негативната политическа практика в целия свят, затова и нейните проявления в България не са изненадващи, но не са нормални и морални.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови