Караянчева звъняла вчера на президента, очаквала подписан указ за Маринов

OFFNews 13 септември 2018 в 13:07 1823 0

Председателят на парламента Цвета Караянчева обясни, че вчера се е чула с президента Румен Радев и очаквала той да подпише указа за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР още тогава.

Това обяви тя пред журналисти в кулоарите на Народното събрание. Така Караянчева индиректно призна, че е изненадана от отлагането на издаването на документа. Това отлагане доведе до неочаквана пречка за гласуването на оставките на тримата министри и попълването на кабинета с нови трима членове. Вотът в пленарната зала бе предвиден за днес. Преди него обаче Румен Радев трябва да издаде указ за освобождаване от длъжността главен секретар на МВР на Младен Маринов, който е предложен за министър на вътрешните работи.

"Обадих му се да попитам кога има намерение да подпише документа. Останах с впечатлението, че ще го имаме до края на деня, но това е негово решение, уважавам го и очаквам документът да постъпи в Народното събрание другата седмица", каза тя. 

Председателят на парламента каза още, че няма проблем в комуникацията ѝ с президента Румен Радев и с премиера Бойко Борисов. Тя добави, че няма да има извънредно заседание, а оставките най-вероятно ще бъдат гласувани в сряда или четвъртък другата седмица.

Караянчева отказа да коментира дали Радев умишлено бави указа за освобождаването на Маринов. 

Председателят на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сидеров се изказа далеч по-остро по адрес на държавния глава. "Надявам се, че президентът не иска да предизвика правителствена криза, като бави указа за
освобождаването на Младен Маринов. И по този начин да блокира желанието на парламентарното мнозинство да избере нови министри, това не би бил държавнически ход", каза Сидеров, но подчерта, че не вярва този ход да доведе до правителствена криза и предсрочни избори. 

"Нека първо да се запознаем с фактологията за липса на президентски указ за освобождаването на Младен Маринов и тогава да си правим изводите", призова лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той подчерта, че вчера не е имало и акт на Министерския съвет за оставките на тримата министри. "Не знам кога уведомлението е постъпило в президентството", каза той. Според Карадайъ отношенията между институциите не са на необходимото ниво. "Държавата и обществото имат нужда от
координация между институциите. За съжаление, наблюдаваме обратен процес", добави председателят на ДПС.

"Не мога да коментирам действията на президента. За умисъл не искам да коментирам. Все още съм министър в оставка и идвам да защитавам законопроект. Имах други очаквания сутринта и да присъстваме по друг повод, но продължаваме правомощията си като министри", коментира пред журналисти в парламента регионалният министър в оставка Николай Нанков, който беше в парламента, за да защити законопроекта за тол системата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови