Караджов: Магистрала Хемус е незаконен строеж, необходим е извънреден закон

Ружа Райчева 05 януари 2022 в 14:07 6252 0

Снимка Ружа Райчева/OFFNews

На снимката: Регионалните зам.-министри Деляна Пешева и Явор Пенчев. По средата е регионалният министър Гроздан Караджов.

Участък 10 на Автомагистрала "Хемус" е единственият добър пример, в който нещата са изрядни по Закона за обществените поръчки. Някои от другите участъци са в графа „незаконен строеж“, а други са проектирани просто непрофесионално, това е факт. Единственият начин да ги узаконим е да минем през извънредно законодателство.

Това заяви регионалният министър Гроздан Караджов по време на първото заседание на парламентарната комисия за регионално развитие.

По думите му участък 1 от АМ "Хемус" трябва да бъде готов до април тази година, а участък 2 до края на 2022 г.

„По участък 3 има срокове до юни 2023 г. По участък 4 и 5 се е работило, има свършени строително-монтажни работи, но те влизат в графата „незаконен строеж“, това не са празни думи - това е факт. Единственият начин да го узаконим е да минем през извънредно законодателство, което може да се случи през вашата комисия. За 4-и и 5-и лот не смея да дам срок – поне 2 години за отчуждителни процедури и оттам нататък още 2 години за довършване.“

Регионалният министър заяви, че лот 6 е в горе-долу същото положение като 4-и и 5-и, а по 7-и и 8-и участък няма незаконни строежи, но са били проектирани, меко казано, „непрофесионално“, заради което се налага да се преустроят и проектират наново.

„Заварих АМ "Хемус" да се строи с няколко недостатъци: На първо място е използвано като вратичка в закона т.нар. „ин хаус възлагане“. "Автомагистрали" ЕАД са действали като пощенска кутия, която да превъзлага на подизпълнители. Била е създадена правна възможност да се наемат и поръчват ненужна техника и материали – в това число и озеленяване – част, от което ще е нужно след години на някои от лотовете.“

Според Гроздан Караджов друг проблем е, че в част от участъците на магистралата – 4-и и 5-и лот – са направени част от строително-монтажните работи, но без каквито и да е проекти.

„Тази част от магистралата е била сторена на честна дума. Нито едно от условията за узаконяването на строеж не е било спазено. С други думи министерството, АПИ и "Автомагистрали" се явяват едни от най-сериозните нарушители на строежи на пътища. Уви, така се е работило по време на последните няколко години на предишното редовно правителство, това са фактите и няма как да се оправим без специален закон“, обясни той.

Караджов беше категоричен, че не подкрепя узаконяването на незаконни строежи, но заяви, че въпросът в крайна сметка опира до това, че държавата е заявила тези незаконни строежи.

"Ако не създадем специален закон, ще трябва да налеем още пари върху тези десетки излети милиони, на което лично аз не съм привърженик. Смятам, че политическите грешки в миналото могат да се оправят с отговорни действия от наша страна", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови