Карадайъ от Джебел: ДПС е готово за предсрочен вот

OFFNews 19 май 2022 в 15:14 1165 0

Карадайъ

Снимка БТА архив

Лидерът на ДПС бе в Джебел за празника на града и 33 г. от протестите срещу т. нар. Възродителен процес

ДПС е готово за нови избори. Днешната власт в България създава допълнителна тревожност и кризи. И за това на нас от този площад най-много ни отива да кажем на висок глас, че ние сме готови за предсрочни парламентарни избори. Българските граждани имат нужда от ясна посока". 

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в Джебел, където се проведе възпоменателен митинг по случай 33-годишнина от протестите срещу т.нар възродителен процес.  На събитието присъстваха посланикът на Турция в София Айлин Секизккьок, както и генералният консул на южната ни съседка в Пловдив Корхан Кюнгюрю, кметът на Кърджали Хасан Азис, депутати от Турция и лидери на изселнически организации.

Заради неотложни ангажименти председателят на ДПС Мустафа Карадайъ промени протокола и се извини предварително, че ще напусне събитието по рано, като дори не успя да поднесе венци на паметник-чешмата в центъра на града построена в памет на жертвите от т.нар „възродителен процес”, съобщи БНР. 

В Деня на Джебел се навършват 33 години от протестите на българските турци срещу тоталитарния режим. Отбелязването на майските събития е повод джебелчани от цял свят да се събират на площада в Джебел. Президентите на България и Турция Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган поздравиха жителите на града.

„Бъдете здрави, мъдри и смели в мечтите си!“, пожелава президентът Румен Радев, а специални поздрави от името на турския президент Ердоган поднесе от трибуната на площад „19 май“ Ефкан Еля, зам.-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието. В поздрава си Ердоган подчертава, че турците в България и в Джебел са с голям принос за свалянето на комунистическия режим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови