Карадайъ не каза в прав текст на ДПС да гласува за Герджиков

Лидерът на движението обаче очерта профила, на който бъдещият президент трябва да отговаря

Даниела Добрева 17 ноември 2021 в 15:10 5531 4

Мустафа Карадайъ

Снимка БТА/Минко Чернев

Мустафа Карадайъ

Спазвайки традицията да не отправя ясно послание в сложни ситуации, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ не съобщи за кого избирателите на ДПС да гласуват на втория тур на президентските избори.

Нито веднъж Карадайъ не спомена имената на участниците в надпреварата - Румен Радев-Илиана Йотова и Анастас Герджиков-Невяна Митева, но очерта профила на бъдещия президент - да има важна роля за държавността, да е обединител на всички български граждани, независимо къде се намират те, да е стожер при прилагането на конституцията и законността, да е полето на съгласие в нормално време, но и по време на кризи, да е обединител на каузи и да е лицето на държавата пред света.      

"Централното оперативно бюро реши, че избирателят е много мъдър и ще направи правилния избор. Ще избере човека, който отговаря на този профил", коментира наследникът на Ахмед Доган.

ЦОБ отчело рекордно ниската избирателна активност и добрите резултати на ДПС, но анализът е оставен за по-нататък.

Мустафа Карадайъ обяви, че ДПС има въпроси към Централната избирателна комисия, най-важният от които е за отчитането на контролните разписки. Според него има разминаване. 

"Въпросът с контролите седи по следния начин - вътре в страната РИК има ангажимент при приемането на документите да следи за контролите. За секциите от чужбина тази роля се изпълнява от ЦИК", обясни лидерът на ДПС. 

Самият той установил разминаване в 2 секции.

Освен това ДПС иска да научи как ЦИК е приемала протоколите, без да се засичат контролите в тях.

"Въпросът не е в изборните резултати, тъй като няколко секции няма да повлияят върху президентския вот. Но стои много сериозно въпросът колко са протоколите с такива пропуски и как са приети те от ЦИК. Би трябвало ЦИК да обясни на тези над 2000 български граждани, засечени от нас, които са излезли да гласуват, стояли са на опашка цял ден, гласували са и накрая ЦИК не си е свършила работата да бъде зачетен техния глас", посочи Карадайъ.

"Най-важното от тук нататък, което е важно за страната, е да има единство на нацията, защото няма просперитет в общество, което е разединено. Живеем в много кризи. За да можем да ги преодолеем и да насочим държавата към просперитет, е да има единство на нацията. Нужното за преодоляване на политическата криза е възстановяване на демокрацията и държавността", подчерта Мустафа Карадайъ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews