Канцлерът на Австрия Нехамер пристига в България, Радев го води на южната граница

OFFNews 20 януари 2023 в 16:48 3279 0

Карл Немахер

Снимка Getty Images

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер

Федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер ще бъде на работно посещение в България на 23 януар, по покана на българската страна, съобщиха от прессекретариата на президента Румен Радев.

Обезпечаването на охраната на българската граница и противодействието на миграционния натиск, както и прилагането на европейското право по отношение на Шенген, ще бъдат обсъдени по време на визитата, която е инициирана от Радев.

В делегацията, водена от Карл Нехамер, е Герхард Карнер - федерален министър на вътрешните работи на Австрия.

На 23 януари Румен Радев ще посрещне австрийския канцлер на летище "Пловдив", след което двамата ще се запознаят на място с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция.

Президентът и австрийският канцлер ще посетят Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

Двамата ще проведат работна среща и ще дадат брифинг за медиите. В българската делегация за посещението на българо-турската граница са Иван Демерджиев - служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи, Димитър Стоянов – служебен министър на отбраната, адм. Емил Ефтимов - началник на отбраната.

В рамките на посещението на австрийския канцлер е предвидена среща с министър-председателя Гълъб Донев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови