Кандидати на БСП оспорват вота в 3 района, Манолова с жалба срещу избора на Фандъкова

СОС се събира утре. Калоян Паргов: Ще видим колко гласа ще получи Герджиков за председател

OFFNews 11 ноември 2019 в 06:20 3230 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Кандидатите на БСП ще обжалват избора на кметове в столичните райони „Искър“, „Люлин“ и „Красна поляна“ днес. 

Борис Цветков, Мая Александрова и Георги Миланов ще подадат жалби срещу решенията, с които са обявени за избрани кметовете на посочените райони в 15 часа в Общинската избирателна комисия на ул. „Московска“ № 33. 

По същото време в ОИК жалба ще депозира и Инициативният комитет за издигането на Мая Манолова за граждански кандидат за кмет на София. Тя ще обясни пред сградата на общината защо иска касиране на вота за кмет в столицата.

Нейният ИК слага началото на петиция за оспорване на резултата от изборите в София и с предложения за промени в изборните правила, сред които и въвеждането на машинно и електронно гласуване половин час по-рано пак пред сградата на "Московска" 33. 

Утре е първото заседание на новия Столичен общински съвет. По традиция то ще бъде открито от най-възрастния общински съветник, който в този мандат е г-жа Грети Стефанова от Демократична България. Новоизбраните кметове и общински съветници ще положат клетва, след което ще се пристъпи към избор на председател на СОС. Процедурата се осъществява чрез тайно гласуване и интегрална бюлетина. Предложението на ГЕРБ за поста ще бъде г-н Елен Герджиков. 

Ще видим дали ще бъде избран Елен Герджиков и съответно колко гласа ще събере, коментира лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов по Нова телевизия. Вторият знак за това кой ще подкрепя управляващите ще дойде при гласуването на бюджета за следващата година, коментира той. 

Резултатът на БСП в София уплаши много хора, отговори той на въпроса за издигането на втори кандидат за ръководител на групата на БСП в СОС и наложилото се гласуване от страна на 15-те общински съветници. В крайна сметка Калоян Паргов спечели вота и отново ще води групата на социалистите в СОС. Според него в партията предстоят интересни събития, както винаги се е случвало преди и по време на пълен цикъл отчет и избори.

"Ако един човек е харесван от всички, това означава, че е лицемер, коментира Калоян Паргов. - Ние не сме се събрали да се харесваме, а да вършим определена работа. Това е нашата задача. Очевидно, че резултатът на БСП от местните избори в София уплаши много хора. А аз приемам всичко, което се случва сега, като добра оценка. Нищо, че я поставят по този начин. В крайна сметка, всички дадоха добри оценки за представянето на БСП в столицата".

Според Калоян Паргов, първата задача на БСП в София сега е да реши как да капитализира постигнатите добри резултати на местните избори, за да може да надгради в предстоящите и на национално равнище. "В момента аз мога да постигна това, ръководейки БСП на градско ниво, и това е основната ми задача", заяви той.

Лидерът на БСП - София е категоричен, че в Столичния общински съвет предстои много интересен мандат, какъвто аналог досега не е имало в последните 10 години. "Политическата обстановка е много променена, има разместване на пластовете, обясни той. - Чух заявки от страна на ГЕРБ, че имат допирни точки с ВМРО по темата "Сигурност". Какво обаче ще се случи, когато дойде време за взимане на решение за поредния гей парад? Волен Сидеров си направи цялостна кампания по тази тема. А какво ще стане, когато на дневен ред дойде решението за ромските гета? На изборите там толкова убедително подкрепиха кмета Фандъкова! Какво ще бъде поведението на ВМРО и Атака, бъдещите партньори, формиращи мнозинството, по тази тема? Със сигурност ще бъде много шарено и много трудно в предстоящия мандат".

Според Калоян Паргов, още във вторник при гласуването за председател на Столичния общински съвет ще стане ясно разделението между управляващи и опозиция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови