Камала Харис обяви, че с Петков са обсъдили укрепване на отбраната на НАТО

Ангел Марковски 15 март 2022 в 14:48 6325 8

Снимка Getty Images

Камала Харис

Вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис обяви, че е обсъдила с българския премиер Кирил Петков колективния отговор на руската инвазия в Украйна, укрепването на силите на НАТО и хуманитарната помощ за бягащите от насилието.

Думите на Харис в публикация във "Фейсбук" напомнят за снощното съобщение на пресслужбата на Министерския съвет, в което се казва, че разговорът бил за помощите, давани на Украйна, и приемането на бягащи от войната. От публикацията ѝ се разбира, че тя е разговаряла и с чешкия премиер Петр Фиала, който днес е в Киев с премиерите на Полша и Словакия. 

Посолството на Съединените щати уточни във "Фейсбук", че Харис обсъдила с Петков "следващите стъпки в нашия колективен отговор на инвазията на Русия в Украйна".

Камала Харис и Кирил Петков разговарят дни преди очаквано посещение в София на американския министър на отбраната Лойд Остин. Държавният секретар на САЩ ще посети България, според Ройтерс.

„Предстоящото посещение на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин в България е изключително знаково", каза министърът на отбраната Драгомир Заков пред БНР. Той съобщи, че визитата е по негова покана, отправена по време на конферентния му разговор със секретаря по отбраната на САЩ преди броени дни.  "Посещението показва силния ангажимент на САЩ към НАТО като цяло. Не защото България е слабото звено в Алианса, точно обратното - България се стреми да допринесе с каквото може и това се оценява от нашите съюзници", коментира още министър Заков.

Той съобщи, че в следващите дни предстои да бъде готов Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България за 2022 г. „Постарали сме се в него да представим реалната картина с изводи и предложения. Българската армия се нуждае от редица ключови и жизнено важни способности. Важно е да има всеобхватна програма за въоръжение и модернизация", каза Заков.

„Ресурсът е малък и недостатъчен (на МиГ-29 бел. ред.), така че ще разчитаме на нашите съюзници. Търсим опции България да продължи да изпълнява мисията по Air Policing. Ние не охраняваме само българското небе, ние охраняваме и пространството на НАТО. Ако се налага, ще го правим и с наши съюзници", подчерта Драгомир Заков и поясни, че в момента се обсъждат и разработват различни варианти за поддръжката на изтребителите.

Междувременно гръцкият вестник "Катимерини" съобщи, че САЩ ще използват Александруполис като пункт за разполагане на около 3000 души персонал и оборудване, които ще бъдат разположени в България и Румъния. "Въпрос на дни, дори на часове, е корабите, превозващи персонал и оборудване, да акостират в Александруполис", пише вестникът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!