Калоян Паргов: Станахме свидетели на грубо и некомпетентно посегателство върху Конституцията

OFFNews 03 юли 2024 в 17:24 1533 0

Събитие на СИНПИ

Снимка СИНПИ

Събитие, посветено на 100-годишнината от рождението на Александър Янков, организирано от НАМО, БДД и СИНПИ.

През последната година станахме свидетели на конюнктурно, грубо и изключително некомпетентното посегателство върху Конституцията на България, резултатите от което доведоха до правни абсурди и на моменти до почти патова ситуация при формирането на настоящия служебен кабинет.

Конституцията, приета преди 33 години – на 12 юли 1991 г., бе изработена от компетентни, грамотни и уважавани юристи с практически и научен опит, сред които е и член-кореспондент проф. Александър Янков.

Това каза д-р Калоян Паргов по време на събитие, посветено на 100-годишнината от рождението на видния български политик, дипломат, юрист и антифашист, организирано от НАМО, БДД и СИНПИ.

В честването взеха участие вицепрезидентът Илияна Йотова, президентът Георги Първанов, бившите председатели на Народното събрание Михаил Миков и Георги Пирински, конституционните съдии проф. Янаки Стоилов и проф. Атанас Семов, и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров, бившият правосъден министър Младен Червеняков, бившият главен прокурор Васил Мръчков, проф. Искра Баева, дипломати, юристи и членове на семейството на проф. Янков.

Паргов отбеляза, че Александър Янков е един от малкото българи, достигнали до световния връх в своята сфера – президент на Световната асоциация по международно право.

„Силните му експертни и граждански позиции в смутните времена на трансформация на държавата и обществото от една към друга форма на управление ще бъдат запомнени като ярък пример за достойно и принципно отстояване на достиженията на българската дипломация през втората половина на 20 век“, отбеляза председателят на СИНПИ.

По думите му животът и делото на проф. Александър Янков са истински урок по достойнство, принципност, професионализъм и ерудиция.

„Този урок трябва да бъде помнен, изучаван и предаван на следващите поколения“, каза в заключение Калоян Паргов.

„Всички ние познаваме проф. Янков като бележит учен, талантлив юрист, изтъкнат дипломат, гордост за България, прочут далеч зад нейните предели като достоен неин представител в официално и лично качество в редица престижни международни органи и институции“, посочи Чавдар Минчев – изпълнителен директор на НАМО.

Той припомни, че проф. Александър Янков е първият председател на Националната асоциация за международни отношения от основаването ѝ през 1994 г. до кончината си.

„Особено място в неговия жизнен път заемаше дейността му на дипломатически деец, посланик, оставил дълбоки и трайни следи в историята и практиката на нашата двустранна и многостранна дипломация. Убеден демократ, антифашист, социалист, той винаги откликваше на нуждите и интересите на обикновените хора и даваше своя ценен принос като политик и общественик за утвърждаване на републиканските ценности, гражданските добродетели и социалната справедливост в живота на обществото“, изтъкна посланик Минчев.

Проф. Атанас Семов, от името на Българската асоциация по международно право, лансира идеята четирите организации да направят предложение до министъра на външните работи Дипломатическият институт към МВнР да бъде именуван на чл.-кор. проф. Александър Янков по повод 100-годишнината от рождението му.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За политиката