Калоян Паргов: Разширяването на метрото трябва да бъде първо към жилищните комплекси

OFFNews 21 май 2021 в 12:46 2313 0

Сега е времето, в което трябва да заложим посоката на развитие на метрото в София за следващите 30-40 години. 

Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов по време на заключителната дискусия за разширяването на съществуващите линии на метрото - от станция Бизнес парк до бул. "Климент Охридски". Тя беше част от обществените обсъждания на Проекта за изменение на Общия устройствен план на Столична община, организирани от Направление "Архитектура и градоустройство".

Според Паргов метрополитенът може да изиграе ключова роля за промяната в развитието на града. „Затова мисля, че разширяването на мрежата на метрото трябва да бъде първо към жилищните комплекси. София трябва да стане модерен европейски град, но не само от гледна точка на съвременна архитектура и строителство, а най-вече по начина на подреждане и организиране на града и живота на хората в него“, категоричен е той.

Лидерът на БСП – София обясни, че в момента метрото се изгражда на лъчов принцип. „Основната цел за близкото бъдеще трябва да бъде то да стане на рингов. Такъв, какъвто е в повечето европейски столици и градове“, обясни той.

„В Столичния общински съвет (СОС) водим спорове дали следващото разклонение да бъде до лифта или до Студентски град и "Горубляне", или да мине под Военна академия, за да стигне до "Слатина" и Арена "Армеец", каза Паргов. 

По думите му и четирите варианта са удачни. „Метрото е жива система. Неговото развитие не приключва със завършването на първия, втория или третия метродиаметър“, заяви председателят на групата на социалистите в СОС.

„Решенията, които трябва да бъдат взети от експертите сега, са изключително важни, тъй като трябва да дадат възможност на поколенията след нас в следващите 30-40 години да ги реализират и да направят София по-добро място за живеене“, категоричен е Калоян Паргов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови