Калоян Паргов представи СИНПИ: Не, не сме Министерски съвет, но...

OFFNews 12 август 2022 в 09:40 2833 0

Калоян Паргов

Снимка СИНПИ

Калоян Паргов стана лидер на СИНПИ

Експерти от различни политически сили се обединяват в новосъздадения Стратегически институт за национални политики и идеи (СИНПИ), който лидерът му Калоян Паргов представи снощи. 

Не, не сме Министерски съвет, но разбира се, ако някой иска, може да ползва експерти от мозъчния ни тръст, вратата е отворена, обяви бившият лидер на БСП-София, който наскоро бе върнат в Националния съвет на партията с решение на съда. 

"Това не е политически проект, а неправителствена организация, събираща знаещи и можещи хора, които със своя потенциал искат да работят за държавата", обясни бившият председател на БСП-София.

В Управителния съвет на СИНПИ са бившият здравен министър д-р Таня Андреева - Райнова, проф. д-р Ваня Добрева, която бе зам.-министър на образованието, преподавателят по политически науки Христо Господинов и посланик Чавдар Минчев, председател на Национална асоциация за международни отношения.

Членове на института има от всякакви цветове в политиката и от различни институции и бизнеса.

Сред тях са бившите министри от второто служебно правителство на Стефан Янев  - Даниела Вeзиева и Валери Белчев, настоящият зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов, Дора Янкова - бивш депутат и кмет на Смолян, ексдепутатът от ВМРО Мирослав Мурджов, бившият евродепутат от ДПС чл. кор. проф. Владко Панайотов, Иван Велков - бивш общински съветник в СОС, председател на FIABCI България – българската част на Международната федерация за недвижими имоти, член на УС на БСК, шефът на Камарата на строителите в България Валентин Николов, политологът Татяна Буруджиева, социологът Юрий Асланов и др. 

Целта на СИНПИ е да се превърне в независим национален форум за идеи и реформи във всички сфери на държавата за подобряване на икономическата и
социалната среда. На експертно ниво институтът ще си партнира и с институциите, но и с международни организации и фондации, корпорации, банки и университети. СИНПИ е създаден на 6 юни и е юридическо лице с нестопанска цел. 

Дора Янкова каза, че се е присъединила към Института, защото се чувства комфортно в среда на мислещи хора, които обичат България. Хора, които се чувстват свободни в един свободен дебат и паралелно с това се чувстват и отговорни пред бъдещето на страната. „България не бива да изостава, тя трябва да продължи да се стреми да стане модерна държава, в която да има истинска демокрация и да има такива институти като нашия", заяви Янкова, която е един от учредителите на СИНПИ.

„В преамбюла на Стратегия за развитието на САЩ и света в ХХІ век е записано буквално следното – през ХХІ век ще управлява тази страна, не която може да унищожи света, а която може да го нахрани", припомни Валентин Николов, който също е учредител на Института. Според него това са го осъзнали и други хора от други страни и днес виждаме, че освен оръжията като такива, храната, зърното също е оръжие. „СИНПИ има за цел да провокира именно разговор в тази посока, за бъдещето, като под бъдеще разбирам 20, 30, 50 години напред", обясни Николов.

Първата и най-важна задача, която си поставя СИНПИ е „МИСИЯ 9 000 000 българи" (М9М), обяви Калоян Паргов.

Той припомни, че тази цел е изглеждала обозрима в средата на 80-те години на миналия век, когато нацията наброява над 8 900 000. Малко след това, в началото на 90-те, трендът тръгва категорично надолу. Преброяването през 2021 г. констатира население от 6 милиона и половина. През 2018 г. БАН направи черната прогноза, че изчезването на българите е необратим процес до 2040 г.

„От първостепенно значение е да бъде разработена национална доктрина за оцеляването на нацията. За това представяме пред Вас „МИСИЯ 9 милиона българи", заяви Паргов. Той посочи, че оцеляването на нацията включва цялостна дългосрочна държавна политика във всички обществено-икономически сфери, които да гарантират постигането на целта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови