Калоян Паргов: Политическото его трябва да бъде загърбено в момента

Социално-икономическият план за спасение на страната е общо дело - не е по силите само на управляващите, тук президентът Радев може да има ключова роля, смята лидерът на БСП - София

OFFNews 29 април 2020 в 12:18 10603 1

Адекватното поведение е жизненоважно в момента и политическото его трябва да бъде загърбено. Това каза лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов в предаването "Още от деня" по БНТ1.

Според него, ситуацията сега изисква диалог между институциите и партиите, консенсус и взаимно разбиране.

"Не става въпрос опозицията да "клекне" на управляващите или обратното. Тук говорим за разум, за диалог за излизане от тежката ситуация, коментира Калоян Паргов. - Ние, като опозиция, показахме нашите критики и бележки. Ще покажем и конструктивно поведение. То ще се изрази в конкретни предложения, които да залегнат в социално-икономическия план за спасение на страната след пандемията. Тепърва предстои той да бъде съставен. Този план трябва да е общо дело. Той не е по силите само на управляващите. Президентът Радев може да има ключова роля в това отношение. Защо да не покани политическите партии, представители на бизнеса, на синдикатите, на всички засегнати страни на една кръгла маса, например, на която да дискутират проблемите и всеки да може да каже какво мисли. В крайна сметка - всички сме в една лодка, наречена България".

Председателят на БСП - София оцени като адекватни здравните мерки, които бяха взети срещу разпространението на вируса COVID-19.

"Прилагането им беше бързо, понякога дори изпреварваше европейските държави, каза Калоян Паргов. - Истината е, че в Европейския съюз има създаден съвет от експерти, който казва на страните-членки какво да предприемат. И от всяка държава си зависи колко от тези предложени мерки ще използва и съответно бързината, с която ще ги въведе. Очевидно при нас европейската комуникация е добра и се действа много бързо. Като цяло, здравните мерки бяха адекватни до момента. Ограниченията забавиха разпространението на заразата".

Според Калоян Паргов, сега е изключително важно Министерствата на икономиката и на финансите да покажат точни разчети, един вид ясна снимка на загубите в икономиката - първо общо в държавата и след това по браншове.

"Така ще може да видим кои браншове трябва да стимулираме. За да не се получи ситуация, в която помагаме на едните за сметка на другите, обясни той. - Селското стопанство, например, е основен отрасъл в икономиката, защото е свързан с различни браншове. За отглеждането на животни и производството на плодове и зеленчуци, то се нуждае от машини, от торове... Всичко това може да повлияе на по-бързото излизане на икономиката от кризата. От премиера в парламента чух, че около 120 000 служители ще запазят работните си места, благодарение на мярката 60/40. Тук въпросите са няколко - какъв процент са те от всички, колко работодатели ще се възползват и каква ще бъде причината да го направят. Ние имаме много сигнали от собственици на фирми, които ни казват, че са освободили служителите си и са ги пратили на трудовата борса. Това ще доведе до огромен натиск върху социалната система. Мярката 60/40 е безвъзмездна, но когато я прилагаш трябва да анализираш и въздействието й. Ако то не е достатъчно обхватно, просто търсиш друга. Няма универсално лечение за икономическите проблеми".

Калоян Паргов призова премиера Бойко Борисов да действа разумно и да направи всичко възможно така, че държавата и общините да поемат по-голямата част от социалната цена, която ще платим в кризата.

"Въпросът сега е къде приоритетно да се намеси държавата, коментира лидерът на БСП - София. - Защото проблемът не е само финансов. Тази криза засяга изцяло икономиката, всичките й отрасли. И в този случай ролята на опозицията е да контролира дейността на управляващите. Имаме много въпроси - колко пари са похарчени до момента, за какво, от кое перо в бюджета идват тези средства, какво налично като финанси има в държавата? Наистина е много важно да имаме яснота за моментната ситуация. Според мен БВП ще има спад до 9-10%, а не прогнозираните от управляващите 4-5%. Дефицитът може да стигне до 5-6%. Това са само прогнози, разбира се. Българската икономика е свързана с европейската - на 60%, както обяви премиерът. И този факт трябва да бъде взет предвид, когато работим върху мерките за справяне с кризата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови