Quantcast

Калоян Паргов: Да се върнем към идеалите на възрожденците

OFFNews Последна промяна на 03 март 2020 в 16:16 1282 1

Да се върнем към идеалите на възрожденците, призова лидерът на БСП-София Калоян Паргов в деня на националния празник Трети март. Според него само това е начинът българският народ да се обедини и да се сплоти, за да преодолее кризите на днешния ден. 

Лидерът на столичните социалисти се включи в шествието по повод Трети март, организирано от НД "Русофили", а след това присъства и на тържественото честване на Националния празник на  България на Паметника на българския опълченец. 

"Безспорен факт е, че датата Трети март отбелязва възкресението на един народ, каза още Калоян Паргов. - Народ, искащ свободата си. Народ, узрял и готов да плати най-скъпата цена, за да отхвърли игото. Народ, запазил вярата и националното си самосъзнание, за да се съхрани и да пребъде".

Според лидера на БСП - София последователните и упорити опити в последните години да бъде оспорена чистотата и величието на датата 3-ти март показват невежество и неблагодарност.

"Твърденията, че Трети март не трябва да бъде национален празник са недостойни за коментар, категоричен е той. - Подвигът на Цар Освободител Александър Втори, на хилядите български опълченци, на руските, украински, белоруски, румънски и финландски воини, дали животите си за Освобождението на България, е абсолютно безспорен. Свободата не ни е дадена даром. Тя е резултат от вярата, упорството, силния дух и светлите идеали на всички онези знайни и незнайни родолюбиви българи, които със своята саможертва години наред подготвят и проправят пътя към свободата". 

Според Калоян Паргов именно идеалите, вярата и силният дух са онези здрави стълбове в съзнанието на народа, които могат да го сплотят.

"Почти век и половина след величествения подвиг на нашите предци, извоювали свободата ни, ние, българите, изглеждаме изгубени във времето, коментира той. - Допуснахме здравите устои, завещани ни от предците, да бъдат разклатени и разрушени. Днес имаме огромна нужда да се върнем към тях, да ги изградим с помощта на образованието, на културата, да запалим отново огнищата на духа и да се опрем на вярата. Това е единственият път, който ще ни обедини и сплоти. А един народ, обединен и сплотен, прави силна държавата. България е толкова голяма, колкото е голям народът й! Била е много голяма и пак може да бъде. И ще пребъде! Честит празник, българи", каза още Паргов. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11508

1

Бухльо

07.03 2020 в 12:28

Паргов, те възрожденците са поглеждали към Русия за освобождение, но не са искали тя да ни завладява, както е искала твоята партия.
А не сме видели да отречете и разкритикувате тази ваша позиция. Напротив - Бузлуджа, петолъчки и други подобни са ви в главите.