Калоян Паргов: БСП да задейства имунната си система, за да не изпадне от ранглистата

OFFNews 30 юни 2022 в 15:59 1068 0

Паргов

Снимка БСП-София

Калоян Паргов

Притеснението е БСП да не изпадне от ранглистата на партия, която е фактор в българския политически живот. Това каза в ефира на БНР доскорошният председател на БСП – София Калоян Паргов. Той определи като тревожен необяснимия отлив в три поредни парламентарни избора.

Паргов обясни, че вчерашното публично обръщение на 17 знакови за партията лица не трябва да се възприема буквално – "че ще става разцепление, преосноваване или търсене на нова българска левица", а трябва да се възприема като „сигнална лампичка" и допълни, че "будни социалисти бият камбаната".

„Каквито и партии и леви проекти да се появяват в последните 30 години, те не могат да преодолеят БСП. Проблемът е, че ако самата БСП не задейства имунната си система, може да отпадне. И тогава ще се наложи да се мисли за нещо, което да представлява левицата", посочи социалистът и допълни, че става дума за бъдещето на лявото и неговото адекватно представителство в парламента.

Калоян Паргов обърна внимание върху "автоголове, която самата БСП си вкара" - неотиването на консултациите при президента, сагата с ВМЗ–Сопот и оръжията за Украйна. Темата с оръжията изключително много тормози средностатистическия член на БСП, изтъкна той.

"Ако в една държава вицепремиерът или президентът, дори представителите на коалицията не са информирани и запознати с едно или друго действие, за което се носи политическа отговорност, то това не е нормална държава. Няма как едно правителство, което е в оставка, да обявява такова решение. Не звучи разумно. Легитимността и силата на едно такова решение е изчерпана по смисъла на оставката на това правителство", каза Паргов по повод изгонването на 70 руски дипломати.

По думите му българите са платили доста висока цена за членство в ЕС.

„Помните затварянето на блоковете на АЕЦ "Козлодуй". Затворихме си руските пазари, затворихме си турските пазари, сложихме по-високи мита – това бяха все изисквания на ЕС. А в един момент се оказва, че македонците, с които имаме историческа свързаност и имаме минимум претенции за уважение и признание, не искат да направят и една отстъпка, свързана с тяхното бъдещо членство", коментира казуса с Република Северна Македония експертът по международни отношения.

„На България ѝ предстои тежък период, без значение дали ще има или не предсрочни избори, без значение дали ще се сформира коалиция на ръба", заяви Калоян Паргов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови