Калин Стоянов: Има огромна вероятност Нидерландия и Австрия да подкрепят България за Шенген

OFFNews 02 декември 2023 в 12:34 4541 9

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Калин Стоянов

"Има огромна вероятност Нидерландия и Австрия да подкрепят България за Шенген", каза пред БНТ министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Стоянов припомня, че заключението на третата международна мисия, проверила страната ни е това, че България продължава да отговаря на условията да бъде пълноправен член на Шенген.

В предните две посещения, въпреки поканата към Нидерландия, те отказаха да дойдат, което беше индикация, че няма как да се случи България да бъде приета още тогава в Шенген. Но този път те имаха експерт - представител, който беше част от екипа проверяващи, каза Калин Стоянов.

Според него това, че експерти от Нидерландия и Австрия участват в тази мисия и застават зад този доклад, е поредната положителна индикация, че ние сме на правилната посока.

Стоянов казва още, че ако преди сме имали на денонощие по около 1500 опита за незаконно преминаване. В момента те са, последните дни са около 100 - 150 до 200 максимум, като има дниq в които са и под 100, каза Стоянов.

Снощи МВР съобщи, че третата мисия по Шенген e приключила успешно. Заключението е, че България продължава да отговаря на условията за пълноправно членство в пространството на свободно движение.

Третата, допълнителна и доброволна, мисия се проведе между 22-ри и 24 ноември. В нея участваха 13 експерти от държави членки на Европейския съюз (ЕС), сред тях Германия, Нидерландия, Австрия, Испания и др., четирима експерти от Европейската комисия (ЕК), както и наблюдатели от Фронтекс, Европол и ФРА - Агенцията на ЕС за основните права. Целта на мисията е да бъде предоставена допълнителна, актуална информация относно прилагането на шенгенското законодателство от България. Областите, обхванати от мисията, са управление на външните граници, полицейско сътрудничество и връщане, спазване на основните права и информационни системи, подпомагащи прилагането на шенгенското законодателство, информираха от вътрешното министерство.

В същото време румънският евродепутат от Национално-либералната партия Рареш Богдан заяви днес за телевизия Антена 3, че Австрия е променила радикално позицията си за присъединяването на Румъния към Шенген, а изгледите са по-добри отколкото преди година, като уточни, че това, че няма да има гласуване по тази тема на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 5 декември, е "стратегическо оттегляне, защото не можем да се отделим от България с отделен вот", съобщава телевизия Диджи 24.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

9

Джендо Джедев

04.12 2023 в 08:32

Far Rider,

Това, че сме калпави, е факт, но няма нищо общо с това дали Шенген носи позитиви или не. Очевидно е, че носи.

Естествено, че на Сантяго де Чиле ще има опашки. И на Dulles International има. Както има и навсякъде другаде, където има пътникопоток и има контрол. Като си в Шенген - няма контрол и минаването става бързо. Но щом ти харесва - дреми по границите, то има и мазохисти, в крайна сметка... ;)

135

8

Far Rider

03.12 2023 в 14:32

Джендо Джедев, няма смисъл да питам ония по българо-гръцката граница. Щом не са разбрали защо не са в Шенген - толкова по-зле за тях. Нека погледнат държавата която са създали! Да си погледнат политиците които са избрали! Нека видят корупцията която никога не е едностранна: има корумпирани, но има и корумпиращи! Не познавам нито един който когато са го спряли за превишена скорост да е поискал да го накажат вместо с мазна усмивчица да попита дали да почерпи. Ако си мислиш, че с влизането в Шенген проблемите с опашките ще се решат - лъжеш се. Затова ти писах за Сантяго де Чиле. Защото там Шенген няма , но опашки има. Само,че явно това са твърде сложни съждения за теб. Пий си ракията. Няма дори да ти отговарям повече.

345

7

Джендо Джедев

02.12 2023 в 20:56

Far Rider,

Коя част от "от самолет, идващ от България" не разбра? Питай, ако пак не разбереш - ще ти го нарисувам! Според теб колко директни полета от България до Чили има? Говоря ти за полети от България до страните от Шенген и обратно, там пътуват 90% от пътниците.
Опитай се да обясниш, че Шенген не ни трябва и на стотиците хиляди българи, които висят с часове на българо-гръцката граница. Тръгнал за Чили да ми пише...

22548

6

dolivo

02.12 2023 в 20:38

ее, друго си е ся, качваш се в София, и никой не ти гледа паспорта, директно на самолета за Берлин.

Така е Амстердам Виена

Що да не София?

Сами си знаем защо

2550

5

alfakentavur

02.12 2023 в 18:47

А, добре че е Far Rider да ни открехне. От Шенген няма никаква полза, няма никаква разлика дали си във или извън и за нищо не служи. Всичките държави, които се мъчат да влязат, го правят само да залъгват народа.
Вече всичко ни е ясно.

135

4

Far Rider

02.12 2023 в 18:31

Джендо Джедев за разлика от теб пътувам често. Служебно. Опашки има не поради Шенген. Този който е пътувал - знае! Дори на Aeropuerto Internacional Comodoro Arturo Merino Benítez съм чакал. А там НЯМА Шенген!!! Така, че явно ти не си си показвал носа! Както писах редовно пътувам с кола от България до Франция. Пътувам и със самолет. Така, че алабализмите за Шенген са политическа демагогия!



345

3

Джендо Джедев

02.12 2023 в 18:03

Far Rider,

"На обикновените хора не им пука за Щенген" - кои са "обикновените хора"? Тия дето не си показват носа извън България ли? Щото я питай някой от опашката от самолет, идващ от България на граничен контрол на кое да е европейско летище. Току-виж ти теглили един бой.

135

2

Far Rider

02.12 2023 в 14:44

Калине, мамин Калине! Много ви се иска да излъжете по български! Ама няма да мине. На обикновените хора не им пука за Щенген. Не ми казвайте, че С Шенген нещо ще се промени. Пътувам редовно до Франция с автомобил и нямам проблеми по границите за разлика от вашите приятели със златни български паспорти. Говори , Калине за полицаите! За това, че (самият Мухобойко го каза!), във всяка група на организирана престъпност участва ПОНЕ 1 полицай!

22548

1

dolivo

02.12 2023 в 13:34

Каква метрика е броя на опити за преминаване?

Какво общо има опита за преминаване с подобрени параметри на границата?

Демек, по малко се пробват, ето, добри резултати.

Ако утре почне нов наплив, лоши ли ще са резултатите?

Интересна логика.

Виж, % осуетени опити би било интересно. Ама не им стиска, защото ще пуснат статистика колко минават тогава.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика