Калфин: Станишев си изпуска нервите, кой работи срещу БСП, личи на изборите

OFFNews 19 януари 2014 в 18:46 3884 8

Ивайло Калфин
Ивайло Калфин

Станишев си изпуска нервите очевидно. Така евродепутатът Ивайло Калфин коментира в предаването „Всяка неделя“ изказванията на лидера на БСП и хора от левицата, че с решението си да се кандидатира с проекта АБВ на Георги Първанов за предстоящите евроизбори е „политическа глупост“ и предателство към партията.

Кой работи срещу БСП се вижда на изборите – председателят на БСП, добави Калфин.

„Това истерично отношение, че създаваме друга алтернатива, има много дълбоки корени, някой много се е притеснил от нас, значи сме уцелили в десятката“, добави още евродепутатът. Решението той и други привърженици на АБВ да не бъдат допуснати до днешното национално събрание на БСП в Пловдив Калфин коментира като „умилително единодушие – няма нито един против“.

Той отново заяви, че решението му е продиктувано от желанието му да не прави политически компромис: след ГЕРБ поехме ангажимент за друг вид политика; казахме, че не трябва държавата да се управлява по този начин, но тя продължава да се управлява така.

Калфин каза още, че е декларирал решението си пред Станишев още на 21 декември, но то е било обявено едва сега по общо решение. „Затова се изненадах, когато каза, че е разбрал едва ли не от медиите, говорили сме много и всички мои аргументи съм му ги казал“.

В момента БСП и близките до него коментатори пускат две тези: „тези са се разбрали с Борисов и искат да го върнат на власт“ - за вътрешнопартийна употреба и „Първанов реваншист и иска да си вземе властта от Станишев“ – за външна употреба, каза Калфин. Те и двете са неверни, посочи той. „В цялата тая канонада от БСП нито един не обсъжда мотивите ни, които ни накараха да вземем това решение“.

„Много е важно човек да не предаде себе си, идеите си“, каза още Калфин. По въпроса за управляващата коалиция БСП – ДПС, и подкрепата на Атака за нея, той заяви: „Тая конструкция, която я има в България не знам как Сергей ще я обясни като председател на ПЕС“. Той коментира и назначенията в правителството, едно от които – на Делян Пеевски за шеф на ДАНС взриви гражданското недоволство и доведе до антиправителствените протести: „Ние не сме го предложили това правителство с обява във „Файненшъл таймс“, това правителство е предложено от някого“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови