Калфин: През ноември ще има яснота за коледните добавки

OFFNews 10 октомври 2015 в 10:33 1945 1

В началото на ноември ще стане ясно окончателно дали ще има коледни надбавки за пенсионерите и какъв ще бъде техния размер.

Това стана ясно от думите на вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред Нова тв.

„Ще направим всичко възможно да има добавки за най-бедните пенсионери, но това е свързано с доброто изпълнение на бюджета. То все пак се отчита ноември месец, за да може да има повече яснота финансовият министър и тогава ще можем да обявим”, заяви Калфин.

Той каза, че от 2017 година пенсионерите ще взимат с всяка изминала година по-висока пенсия. 

„Старите пенсии на хората, които са се пенсионирали през 90-те години или по-рано са много по-ниски, защото тогава и заплатите номинално бяха много по-ниски”, обясни социалният министър.

Калфин подчерта, че минимално увеличение на пенсията значи много пари, защото пенсионерите у нас са малко над два милиона. Той бе категоричен, че не може да обещава чудеса, макар че е добре запознат с положението на възрастните хора.

Социалният министър обеща скоро да бъдат въведени и по-сериозни санкции за дискриминиране на жените.

„Жените получават по-ниски заплати, защото се съгласяват да вършат по-зле платена работа заради домашните си задължения”, заяви Калфин.

Той каза още, че в гетата има групи хора, които :живеят в собствен свят, което е недопустимо за обществото”.

Той подчерта, че за интеграцията на тези граждани помагат медиатори – хора от махалите. Те правели всичко възможно, за да вкарат децата в училищата и да търсят работа на възрастните. Благодарение на работата на социалните работници, доста хора от гетата вече били регистрирани в бюрата по труда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!