Калфин към Станишев: Мачът свърши

Александра Маркарян 15 януари 2014 в 08:55 13585 15

Ивайло Калфин
Ивайло Калфин

"90-ата минута изтече, мачът свърши. Аз приключвам мандата си и започва нов мач. И в новия мач на мен ми се струва, че е хубаво да има малко повече конкуренция и малко повече ясни послания." Това заяви бившият външен министър и евродепутат от левицата Ивайло Калфин в отговор на реплика от лидера на социалистите Сергей Станишев.

След като Калфин обяви, че напуска ръководството на Делегацията на българските социалисти в ЕП и ще оглави алтернативна листа на АБВ за изборите за евродепутати на 25 май Станишев определи решението му като "некоректно", като "смяна на отбора в 90-ата минута от мача", като обслужване на Бойко Борисов и ГЕРБ.

По повод обвиненията в предателство от Мая Манолова Калфин посъветва лидерите на социалистите да не използват риторика, характерна за комунистическия лагер през 50-те години на миналия век.

"Много е тъжно това, че и госпожа Манолова, и други хора от ръководството - очевидно силно притеснени - ни наричат предатели заради това, че си казваме мнението. С кое сме предатели - с това, че си казваме мнението? Че казваме, че няма прозрачност, че не се знае кой носи отговорност, че трябва да има много по-ясна програма, че не трябва да се крият партиите зад коалиции, а да се изпълняват предизборните ангажименти, а че трябва да има съгласие по важни проблеми. Кое точно е предателство?", попита Калфин.

"Има много неща, по които аз и други хора, които участваме в АБВ, са го казвали. И за Пеевски, и за липсата на споразумение, и за отнвошението към Атака, и за приемането на Изборен кодекс в последния момент. Това са теми, които включително във вашето студио сме обсъждали. Надали за някой е тайна мнението ми. Въпросът е, че досега на БСП беше по-удобно да игнорира тези теми. Е, сега ще се наложи да ги обсъжда", допълни той.

Калфин бе категоричен, че за 5-те години в Европейския парламент е изпълнил ангажиментите, които е поел към избирателите на Коалиция за България, които са гласували за него.

"За мен обаче правенето на политика не може да продължи с мълчание. И аз съчувствам на някои колеги - не само в БСП, и в други партии, които не смеят да си кажат мнението, защото няма как да го обяснят и предпочитат да си мълчат. Политиката е затова да си заявиш мнението и да се опиташ да промениш живота на хората, а не да си мълчиш", обясни решението си Калфин.

Той бе категоричен, че няма претенции към персоналното отношение към него от ръководството на социалистическата партия. "За мен разликите са принципни", каза Калфин.

"Много ми е интересно Мая Манолова как ще обясни на какви принципи стои съвместното управление с ДПС и това не е куха фраза. Става въпрос за приоритети в законодателството, става въпрос за структурни промени в социалната сфера и икономиката, става въпрос за маса назначения. Къде пред хората ясно е показано кой какъв ангажимент има и кой какво ще направи? Това не е куха фраза. Къде стои ангажиментът на БСП за една или друга политика на правителството? Министрите, доколкото разбираме, са експерти, които сами са дошли. Нямало коалиция. Въобще да се чудиш какво правят политическите партии", каза още Калфин по повод упрека на Мая Манолова, че аргументите му били "кухи фрази" и "клишета".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!