Калфин: ДАНС да ни следи в интернет е опит за налагане на ACТА

OFFNews Последна промяна на 01 май 2014 в 15:21 3288 1

Ивайло Калфин

Ивайло Калфин изрази в блога си притеснение от вероятността ДАНС да следи за сигурността в интернет.

Създаването на антитерористично звено в ДАНС звучи страховито, написа водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин в блога си.

Коментарът му е по повод информацията от вътрешния министър Цветлин Йовчев, който обяви вчера след изнесеното заседание на кабинета в Бургас, че ще се създава контратерористичен център. Той ще гарантира сигурността на интернет данните, обяви Йовчев.

Според Калфин, сигурността в интернет трябва да се поддържа от цивилна техническа структура, каквато е звеното за реакция при спешни случаи (CERT). Такива бяха създадени във всички държави в ЕС, включително в България.

По думите му разрешението ДАНС да рови и следи интернет „по сигнали" е неприемливо, тъй като сигурността на интернет е важен, но технически въпрос, а не на службите.

Обещанието, че експерти на ДАНС отиват в САЩ на обучение, навява асоциация с американската Агенция за национална сигурност (АНС), печално известна с подслушването и следенето на целия свят, донесло силни протести срещу САЩ в Европа, пише още Калфин.

Той напомни, че сигурността в интернет не е задължително свързана с извършването на престъпления. Най-често тя означава реакция и бързо възстановяване на мрежите при атаки, без щети с голямо обществено значение.

Опитът на ДАНС да се скрие зад кибер сигурността е напълно сравним с печалния опит за налагане на американската АCТА, решително отхвърлен в цяла Европа", твърди още Ивайло Калфин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови