Какво се случи с казуса 'Илчовски': Европейската прокуратура разследва, българските институции - не

Йорданка Веселинова 08 септември 2021 в 19:41 14054 2

Европейската прокуратура три пъти е изисквала допълнителна информация по сигнала на Светослав Илчовски, докато българските институции твърдят, че казусът не е в правомощията им или не могат да започнат разследване, защото не успели да се свържат с него.

Това стана ясно на днешното заседание на временната парламентарна комисия по ревизията

В началото на заседанието председателят на комисията Мая Манолова съобщи, че със казуса са се заели и от Европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши. Манолова добави още, че от Брюксел няколко пъти са искали допълнителна информация по случая.

В началото на май агробизнесменът Светослав Илчовски се яви пред комисията по ревизията, където съобщи за корупционни схеми, тормоз, както и изнесе подробности за златните кюлчета от снимките с Бойко Борисов.

Днес бяха изслушани седем от десетте сезираните институции по казуса "Илчовски". От тях действия са предприели само три (Европейската прокуратура, МВР и НАП), като само от Министерството на финансите са изпратили отговор до комисията. В него обаче се посочва, че казусът не е от компетенциите на ведомството.

От ДАНС също са отказали да разглеждат случая. От Агенцията съобщиха, че със законовите поправки от 2018 г. нямат правомощията да проверяват данни за корупция. 

Това се случва на фона на съмненията за чадър над фирма "Градус".

От НАП съобщиха, че "Градус" е проверена след сигнала на Илчовски. Това отговориха от Агенцията на Румен Гечев от БСП, който попита дали е имало редовни проверки в големи компании като "Градус". "Не е имало проверки, защото някой го е било страх да прави проверки", коментира Гечев.

Събраните по случая документи са изпратени от МВР в Софийска градска прокуратура, допълниха от ведомството.

От Министерството на земеделието и горите пък заявиха, че не са успели да се свържат с Илчовски, за да докаже истинността на твърденията му. Манолова обвини ведомството и заяви, че "не си мърдат пръста".

На следващото заседание на комисията Светослав Илчовски ще бъде поканен отново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови