Какво се променя: Изцяло машинно гласуване, видеонаблюдение и президентът ще назначава ЦИК (обновена)

Йорданка Веселинова 27 април 2021 в 18:31 7934 0

Снимка архив

В страната ще се гласува изцяло машинно, ще има видеонаблюдение в секциите след края на изборния ден, а броят на членовете на ЦИК се намалява до 15. Това са приетите предложения по време на второ гласуване на законопроекта за изменение на Изборния кодекс, внесен от Ива Митева от "Има такъв народ".

Ако промените съберат и необходимата подкрепа в пленарна зала, новият ИК ще бъде факт още преди провеждането на все по-вероятните предсрочни избори.

На първото си редовно заседание миналата седмица комисията прие предложенията на "Има такъв народ" за изменение и допълнение на Изборния кодекс и отхвърли останалите законопроекти внесени от Христо Иванов, Мая Манолова, Десислава Атанасова и Николай Хаджигенов.

Гласуване по настоящ адрес и гласуване в чужбина

Комисията прие предложението за откриване на секция в чужбина да са необходими 40 заявления или в последните години да е имало поне една секция. Ограничението за отваряне на до 35 секции в страни извън ЕС също отпада.

Създава се и избирателен район "Чужбина", който ще дава 13 мандата. Освен това вече ще е възможно и преференциално гласуване.

Прието беше и предложението за гласуване по настоящ адрес след електронно заявление в ГРАО. Досега по настоящ адрес се гласуваше с подаване на заявление в общината и попълване на декларация, че ще се гласува само на едно място.

Крум Зарков от БСП представи предложението на Корнелия Нинова за активна регистрация, което според него ще изкара "мъртвите души" от избирателните списъци, както и ще улесни предложеното гласуване по пощата. Предложението не събра подкрепа, защото гласуване по пощата се предвижда само за изборите в чужбина. 

Видеонаблюдението

Видеонаблюдението в секциите също беше прието, но след края на изборния ден.

Беше прието и предложението на Корнелия Нинова за видеонаблюдение след края на изборния ден, което да бъде централизирано - т.е. ЦИК да бъде задължена да го излъчва. (Според предложението на ИТН видеонаблюдението е разрешено за застъпниците и наблюдатели в секциите.)

Така бяха приети две предложения, които предстои да бъдат обединени.

Радостин Василев изтъкна, че предложението на Нинова има един основен недостатък - не във всяка секция има камери. Николина Ангелкова от ГЕРБ припомни решението на ВАС, което не разреши видеонаблюдение на парламентарните избори на 4 април. Тя изтъкна и защитата на личните данни като основен аргумент против видеонаблюдението. 

Съставът на ЦИК

Членовете на ЦИК ще се назначават с указ на президента и броят им ще бъде намален до 15 души, реши правната комисия.

Предложение за назначаване на нови членове ще могат да дават само парламентарно представените партии и коалиции.

Съставът на ЦИК също предизвика оспорвани дебати в комисията. Според Дани Каназирева от ГЕРБ ролята на президента в ЦИК се явява "конфликт на интереси". Зарков пък заяви, че ЦИК ще бъде "партийна", ако има "постоянно добавяне на нови членове". Хамид Хамид от ДПС пък предложи съставът на Комисията да се актуализира след парламентарни избори. Радомир Чолаков от ГЕРБ също подкрепи предложението на Хамид.

Машинно гласуване

Правната комисия реши да се гласува изцяло машинно. Изключения се допускат за секциите с под 300 избиратели, за подвижните секции, както и при възникване на технически проблеми, когато ще се осигуряват и хартиени бюлетини.

В чужбина с машини ще се гласува в секции с над 300 избиратели.

Крум Зарков от БСП настоя за изцяло машинно гласуване, а Николина Ангелкова от ГЕРБ го контрира с по-големия брой гласували с хартиени бюлетини.

Предложението на Хамид Хамид от ДПС за допускане на гласуване с хартиена  бюлетина при желание на избирателя не беше прието.

От ЦИК заявиха, че в момента България разполага с 9600 машини и ако се приеме предложението за изцяло машинен вот, ще се наложи възлагане на нова обществена поръчка.

Стана ясно, че ако "Сиела Норма" спечели такава обществена поръчка, до юли могат да бъдат произведени и доставени около 1500-1600 машини.

От компанията заявиха още, че е възможно машините да зареждат няколко бюлетини, което ще е необходимо при евентуални смесени избори.

Електронното гласуване

Дистанционното електронно гласуване ще се тества на президентските избори, а не на евентуалните предсрочни парламентарни избори.

Защо от ГЕРБ-СДС не гласуваха?

По време на заседанието на комисията правеше впечатление, че депутатите от групата на ГЕРБ-СДС не гласуват. Около 17:30 ч. Радомир Чолаков от ГЕРБ даде извънреден брифинг, на който заяви, че от парламентарната група отказват да участват в този "юридически цирк". Той допълни, че промените в ИК се правят твърде бързо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови