Как ще изглежда новата пленарна зала (галерия)

Сергей Антонов-снимки 11 юли 2017 в 13:51 20008 8

Снимка Сергей Антонов

Новата пленарна зала ще е със стъклен покрив.

Депутатите ще заседават в нова, по-просторна пленарна зала със стъклен купол от есента на 2018 година. Тя се намира в бившия Партиен дом, на жълтите павета, в непосредствена близост до президентството и Министерския съвет. Там и сега парламентарните комисии провеждат заседанията си.

Днес репортери бяха допуснати за пръв път да видят как тече ремонтът.  След края му дейността на парламента ще се измести основно там, а настоящата му сграда на площад "Народно събрание" ще бъде ползвана за представителни цели - например за срещи и протоколни събития.

Изграждането на новата пленарна зала започна заради престоящото председателство на Съвета на ЕС. Идеята бе там да се провеждат и част от заседанията около председателството. Заради Брекзит обаче домакинството се измести по-рано и залата няма да бъде готова за него.

Новата пленарна зала ще има 270 депутатски места, разположени амфитеатрално. Ще има обособени ложи за официални лица като президента и патриарха. Покривът й ще бъде остъклен, а стъклата ще са с UV защита. Ще бъдат запазени сегашните колони, които я ограждат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8019

9

Чичо

12.07 2017 в 16:43

А никой не казва колко милиони се изливат.
В тази крепост, депутатите ще се чувстват още по-безнаказани, за това се прави. А не за някакви Европарламенти и дрън-дрън.

14355

3

neverland

11.07 2017 в 14:30

Гледай значи какво им правим, а като знам, че сега ще тръгнат едни капризи...ама осветоността била еди каква си, ама на еди кой си го грее в мутрата....