Как 'Има такъв народ' коментира комисията по ревизията

OFFNews Последна промяна на 12 май 2021 в 12:29 5999 0

Личен архив във Фейсбук

Бившият народен представител от "Има такъв народ" Пламен Абровски коментира във Фейсбук фактите, добили публичност по време на Комисията по ревизия:

"Преди малко чух какво каза в национален ефир бившият вицепремиер и настоящ буден гражданин г-н Томислав Дончев. Вследствие на чутото реших и аз, като бивш член на Комисията по ревизията и също настоящ буден гражданин, да кажа следното:

1. За казуса Илчовски - разбирам желанието на ГЕРБ да принизят темата до търговски спор между две дружества, но все пак е хубаво да се коментира предмета на спора, пречупен през призмата на дейността на съответните държавни органи. Свършили ли са си работата НАП и КФН, или не? Защото ако не са си свършили работата, то тогава попадаме в две страшни хипотези - или те не работят, или някой може да им нарежда в определени случаи да не работят. Защо няма коментари по въпроса?

2. За ревизионната Комисията - това, което показа работата на тази комисия за краткото си съществуване, беше как се променят нагледно закони, за да се узаконят определени неща, които са недопустими. Ще дам два примера:

- ВиК Холдинга - установи се, че се наливат милиони държавни средства във финансово закъсали ВиК дружества без да се изискват оздравителни планове и без да се сменят управителите на тези дружества, които реално са ги довели до този финансов колапс. Защо? Защото законът е така написан, че трудно се сменят управителите на държавните фирми. Отговорът на представителя на ВиК Холдинга за оздравителните планове дори не искам да го коментирам.

- Автомагистрали ЕАД - оказа се, че тази държавна фирма разпределя близо 5% от БВП на държавата ни без според МРРБ по закон да е длъжна да провежда обществени поръчки. Защо? Защото внесеният от Министерски съвет и гласуван от предишното Народно събрание Закон за обществени поръчки го позволявал. В резултат са раздавани няколко милиарда лева на частни строителни фирми? Ами ей така....

Аз разбирам, че фурмите са интересна тема, но докато ни карат да разглеждаме едно дърво, никога няма да можем да видим гората...."

Пламен Абровски е адвокат от експертния екип на "Има такъв народ" за сектор "Земеделие". Бил е представител на земеделското министерство в Брюксел с ресор обща земеделска политика в периода 2010 - 2015 г. Работи и като главен секретар на управителния съвет на Националния съюз на земеделските кооперации в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови