Как Борисов да не е в ролята на лека жена, а кабинетът на Слави да мине?

Светослав Метанов 13 юли 2021 в 17:59 13798 1

Странното поведение на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, който, още преди да са излезли резултатите от изборите, обяви състав на самостоятелен кабинет по фейсбук, пълен със стари муцуни от НДСВ, шокира всички. 

От политическите реакции до момента е ясно, че авторитарно спусната сглобка по телевизора не среща подкрепа от другите две протестни коалиции "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", а БСП категорично заяви, че ще гласува "против". ГЕРБ още вчера обявиха, че няма да подкрепят кабинета, а бившият премиер Бойко Борисов дори заяви, че всяка партия, която подкрепи това правителство, ще е в ролята на лека жена.

Само ДПС загадъчно мълчи.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов е категоричен, че Трифонов явно не разчита на подкрепата на обединението, а на нечия друга. А много разноцветни анализатори отново съзряха дългата ръка на задкулисието, Доган и Библиотекарския институт в проектокабинета на Слави. Заговори се дори как ГЕРБ и ДПС ще осигурят подкрепата на правителство начело с бившето царско юпи Ники Василев.

А има ли сарайски сценарий, може да се установи много лесно!

Според българската конституция има вариант фейсбук кабинетът на шоумена Трифонов да бъде гласуван само с гласовете на 65-те депутати на "Има такъв народ", без да се налага някоя от другите партии на статуквото да е "в ролята на лека жена". Това може да стане, ако в парламентарното заседание за избор на правителството не се регистрират БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Тогава хипотетично ГЕРБ и ДПС биха могли да осигурят кворум близък от минималния - 121 гласа. Дори и без да гласуват, партиите, осигурили кворум, народните представители на ИТН ще са достатъчни кабинетът да мине. 

При кворум от 121 депутати са достатъчни едва 61 гласа за избор на правителство. Основанието е текстът на чл. 81 от Конституцията:

(1) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2007 г.) Народното събрание открива заседанията си и приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители.

(2) Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато Конституцията изисква друго мнозинство.

Такъв сценарий е възможен теоретично, но на практика е малко вероятен. В случай че партиите на протеста и БСП наистина са против този кабинет на Трифонов, най-логичното е да участват в заседанието и да гласуват против. Тогава ще стане ясно на чия подкрепа разчита Слави, обявявайки кабинет с абсурден състав и приоритети при наличие на едва 65 свои депутати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

89

1

bat.galin

13.07 2021 в 20:39

сменяме бойко с никито.
сменяме домусчиеви с велчеви.
сменяме доган със спас русев.
и чакаме промяната....
или не ?