Кадиев обяви учредяването на "Нормална държава" (снимки, видео)

Симона Костадинова 16 февруари 2016 в 11:59 10327 16

Кадиев обяви учредяването на "Нормална държава"

Независимият депутат Георги Кадиев обяви новата си партия. Тя ще се казва "Нормална държава", обяви самият той на пресконференция в БТА.

По думите на Кадиев името на проекта отразява това, което "най-много липсва и започваме да градим". Той е поръчал социологическо на "Галъп", което показало, че 71,5% от хората у нас смятат, че България не е нормална държава.

Той отказа да позиционира проекта си като ляв, десен или центристки, защото сега разделението било „отвратените срещу отвратителните.

"Разделението вече не е леви срещу десни. Разделението е честни срещу нечестни, некорумпирани срещу корумпирани, ние срещу тях", каза още независимият депутат.

Слоганът на партията е „Всичко отначало“, защото по думите на Кадиев всичко в страната трябва да се изгради наново, а не само "да се кърпят дупки". 

При обявяването на партията с Кадиев бяха актьорът Дейвид Славчев, Димитър Самодумов, който беше кандидат за общински съветник от Местна коалиция „Сердика (АБВ, Български социалдемократи) и Войслав Тодоров – общински съветник от същата коалиция, както и юристът Върбан Върбанов, и Анелия Иванова, която доскоро е работила в Европарламента. Това са хората, които са сред създателите на "Нормална държава".

Кадиев каза, че за 10 години в политиката е успял да се опази от корупцията и се надява това да стане и с новия проект. 

Депутатът обясни, че не прави новия проект, за да остане в политиката на всяка цена и не иска това да се възприема като негов личен проект, а като на група съмишленици. 

По думите му повечето от хората в новата партия не са се занимавали с политика. Той заяви, че няма намерение умишлено да отцепва хора от други партии, включително от БСП. В "Нормална държава" обаче с удоволствие ще бъде приет всеки, който се припознае към идеите на партията, добави депутатът.

Той прогнозира още, че ще има предсрочни избори, защото обществото искало това. Резултатите на „Нормална държава“ от изборите ще покажат, дали партията ще има кандидат за президент. По думите му предсрочният вот ще е "всеки момент" и всичко зависи от това колко ще издържат нервите на Борисов и колко още хората ще търпят. 

Кадиев беше категоричен, че на предстоящите избори "Нормална държава" ще се яви самостоятелно "защото всяка една нова политическа сила трябва да провери силите си".

За учредяването на партията ще трябва да бъдат събрани подписи, а до месец-два се очаква да бъде проведено учредително събрание. Амбицията на Кадиев е до май да бъдат внесени документите за регистрация на партията.

Независимият депутат добави, че засега не смята да търси обединение с АБВ и Движение 21 на Татяна Дончева. По думите му отношенията на новата партия с проекта на Лютви Местан ще са "никакви".

Кадиев остро разкритикува решението на доскорошния лидер на ДПС да се скрие в турското посолство през декември миналата година. "Местан подписа политическата си присъда, когато се скри в турското посолство. Това беше унижение за българската държава", каза още депутатът.

В продължение на 10 години Кадиев беше член на БСП, но през септември миналата година беше изключен от партията и парламентарната ѝ група. Причината беше решението му да се кандидатира за кмет на София, въпреки че столетницата вече беше издигнала Михаил Мирчев като свое предложение.

През октомври 2015 година Кадиев се яви на местните избори в коалиция с АБВ. Като кандидат за кмет той събра 5,9% от гласовете на избирателите и така се нареди на четвърто място след настоящия кмет Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), Вили Лилков (РБ) и Михаил Мирчев (БСП).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!