Кабинетът в оставка харчи 109 млн. лв. повече на месец в сравнение с 2015 г.

OFFNews 23 януари 2017 в 14:18 3497 6

През периода ноември-декември 2016 година правителството в оставка е обявило обществени поръчки за над 239 милиона лева. За същия период 2015 година отделените средства са били приблизително 130 милиона лева.

Това показва анализът на данните, поискани от всички министри от народните представители Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев, предава телевизия BiT.

Изнесените данни са от анализ на отговорите на 16 министерства, тъй като Министерство на здравеопазването така и не е отговорило на въпроса на народните представители, въпреки че той е внесен преди повече от месец, а според правилника на Народното събрание са длъжни да отговорят в срок от 7 дни.

„Човек, гледайки информацията в Агенцията за обществени поръчки, веднага попадана огромната обществена поръчка за над 1,1 милиарда лева, която е за доставка на лекарства. Ние с колегите от Групата за натиск логично се запитваме може ли това да е причината да не се отговори на трима на народни представители на редовно зададен въпрос", заяви депутатът във връзка с мълчаливия отказ на Министерство на здравеопазването.

„Има ведомства, в които се е харчило в пъти повече. И докато някои от тях са дали относително аргументиран отговор защо е така, като например Министерство на вътрешните работи във връзка с изграждането на оградата и личния състав. Може би трябва да споменем и Министерство на отбраната, където пак се дават едни милиони за поддръжката на МИГ-овете, вместо да се купи най-после една нова ескадрила", коментира Петър Славов.

Според него повече внимание заслужават министерствата, в които разходите са се повишили значително без да е ясно за какво. Като пример за това той даде Министерство на икономиката, където има 55% увеличаване на харчовете. Като акцент от разходите от последния месец от работата на министерството той посочи обществена поръчка за значително количество копирна техника, както и 21 шредера за унищожаване на хартия.

„Има и откровено странни отговори. Например при Министерство на туризма, където има увеличение от близо 230%, обяснено с „повишен брой активности". Хубаво беше да обяснят какви са тези активности", заяви още депутатът.

Славов даде за пример и министерствата, които са намалили значително харчовете си през последния месец. Такива са Министерство на спорта, Министерство на енергетиката и Министерство на правосъдието.

„Нормалното за мен е това – в последните дни и седмици на едно отиващо си правителство да не се правят огромни харчове, а това да се остави за следващия редовен кабинет."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15614

5

OTBPAT

23.01 2017 в 16:48

Ама реват за двайсетина милиона раходи за избори :)

25665

4

Victimized

23.01 2017 в 16:36

"както и 21 шредера за унищожаване на хартия."

Хохохохохох, скандални...

18551

3

Нострадамус

23.01 2017 в 16:24

Борисов краде за последно, като за световно...

17439

1

мнение от IP

23.01 2017 в 14:37

"следващия огромен кабинет"...Повишени активности на храносмилателно-чревния тракт.
 
X

Да помогнем на украинските деца!