Кабинетът отпуска първите 15 млн. лв. за саниране

OFFNews 11 февруари 2015 в 07:56 2171 0

Кабинетът отпуска първите 15 млн. лв. за саниране

Кабинетът се очаква да одобри днес допълнителни трансфери по бюджета на МРРБ в размер на почти 15 млн. лв. Със средствата ще се подпомогне реализирането на проекта за енергийно обновяване на българските домове, изпълняван по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., като държавата ще поеме за своя сметка финансовото съучастие на сдруженията на собствениците в многофамилни жилищни сгради, одобрени за участие в проекта.

По този начин те ще са в равнопоставено положение с кандидатстващите по стартиралата този месец Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, предоставяща 100% безвъзмездна финансова помощ за въвеждане на мерки за енергийна ефективност.

Правителството днес ще гласува и решение за пожизнените и периодични държавни парични награди. Те ще се присъждат с решение на Народното събрание, а еднократните – с акт на Министерския съвет. Размерите им ще се определят ежегодно със закона за държавния бюджет. За 2015 г. техният размер е до 700 лв.(за пожизнените и периодичните) и до 5000 лв. за еднократните.

Правителството ще гласува и наредба, с която се определя редът за предоставяне и изплащане на държавните парични награди на лица с особени заслуги към държавата и нацията. Този документ е ключов за изпълнението на влезлия в сила от 1 януари 2013 г. Закон за награждаване на лица за особени заслуги към държавата и нацията, защото без него не може да бъдат отпускани пожизнени, периодични или еднократни парични награди като израз на признателност за цялостната дейност на личности в различни сфери на обществения живот – култура, наука, спорт, здравеопазване, укрепване и развитие на гражданското общество и за защита на човешките права, борбата с бедствия и аварии и др. Съгласно разпоредбите на Закона, наредбата е трябвало да бъде приета до средата на 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови