Кабинетът оцеля, независимите вече не крепят Орешарски

OFFNews 30 май 2014 в 09:10 11948 26

Пламен Орешарски

Снимка Сергей Антонов

Правителството на Пламен Орешарски оцеля и след днешния вот на недоверие.

С 93 гласа "за", 116 "против" и без "въздържал" се Народното събрание отхвърли вота на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски.

"За" вота на недоверие гласува парламентарната група на ГЕРБ и отцепниците в парламента, както през седмицата обеща лидерът им Николай Бареков.

След вота депутатът на ГЕРБ Александър Ненков заяви, че "часът на този кабинет, на това правителство свърши". Той призова пленарната зала да преосмисли решението си и да оттегли доверието си към правителството, защото то било изчерпано.

За да видят вота на депутатите, в Народното събрание бяха премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерите Цветлин Йовчев и Даниела Бобева. Те бяха посрещнати с обичайната смесица от овации и викове "оставка".

След вота премиерът Орешарски заяви, че в сектор "Енергетика" са се натрупали грешки, които, по думите му, датират от 80-те години на миналия век.

"Може би двете най-големи грешки се инкасираха през 2000 г. и през 2012 г. - другата. Всички вие знаете както за високите цени на ТЕЦ-овете, така и за залповото вкарване в системата на голям обем ВЕИ-та, които и днес затрудняват сектора", посочи Орешарски.

Министър-председателят изтъкна, че откакто е на власт, кабинетът е предприел редица мерки за подобряване на енергетиката, които са балансирали пазара на електроенергия и са възстановили износа на ток.

Междувременно парламентът отново е под полицейска обсада, на фона на двама души, които въпреки дъжда са дошли, за да поискат оставката на кабинета.

Подобно на миналия петък, и днес районът на Народното събрание е обсаден от много полиция. На всеки ъгъл по пресечките на "Московска" има група полицаи, барикадиран е и входът на парламента откъм БАН. Входът откъм градинката на СУ е "прикрит" с четири буса на жандармерията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!