Кабинетът одобри промените, ограничаващи паралелния износ на лекарства

OFFNews 13 декември 2017 в 16:02 3910 0

Правителството одобри промените в Закона за лекарствата, с които държавата ще бори паралелния износ на лекарства. 

Със законопроекта се предлага да се изготвя забранителен списък с плащани от държавата лекарства, които няма да могат да бъдат изнасяни в други европейски страни, където се продават по-скъпо, ако има недостиг на нашия пазар. 

Списъкът ще се изготвя от Изпълнителната агенция по лекарствата. 

Медикаментите в този списък ще могат да се изнасят, само ако ИАЛ не е издала заповед за ограничаване на износа на определеното лекарство. Ако има недостиг на лекарството в страната ИАЛ ще може да забрани изнасянето му. 

Агенцията ще трябва да направи електронна система за събиране и анализ на информацията за липсващи от пазара медикаменти, като това трябва да е факт четири месеца след влизането в сила на промените в закона.

Освен това със законопроекта се регламентира лечението с лекарства за състрадателна употреба. Става въпрос за лечение на тежки състояния, които не могат да бъдат лекувани успешно с разрешени за употреба медикаменти. В тези случаи за лечение ще може да се използват и медикаменти, които са все още в процес на клинични проучвания, или такива, за които е подадено заявление за разрешение за употреба, но то все още не е факт. Те няма да бъдат заплащани с публични средства. 

Прецизират се правилата по разрешаването на клинични изпитвания и се намалява регулаторната тежест за бизнеса. Въведена е и ясна регламентация за лечебните заведения, които могат да провеждат клинични изпитвания.

Облекчения се правят и по отношение на даренията на лекарствени продукти - сега действащият съгласувателен режим се заменя с уведомителен.

Ще отпадне и изискването при издаване на разрешение за търговия на дребно с лекарства в селища с под 10 000 жители да се прилага издаден от кмета на общината документ за точния брой на жителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!