Кабинетът одобри мерки за корабоплаването по Дунав

OFFNews 15 юни 2016 в 15:08 2228 0

Правителството одобри текстовете на Заключенията за ефективната рехабилитация и поддръжката на инфраструктурата на река Дунав и на нейните плавателни притоци. Одобрена е и Съвместната декларация за ефективни подобрения, елиминиращи стесненията и улесняващи международния трафик по товарен железопътен коридор „Ориент/Източно-Средиземноморски”, както и работната програма към нея. Документите са одобрени като основа за водене на преговори, а министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията е упълномощен да ги подпише.

На 20 юни 2016 г. ГД „Мобилност и транспорт” към Европейската комисия организира трета министерска среща на държавите от региона на река Дунав, като инициативата ще бъде част от Дните на TEN-T. По време на събитието ще бъдат обсъдени мерките по отношение на добрите условия на корабоплаване по река Дунав и нейните притоци. В рамките на срещата е предвидено министрите на транспорта да подпишат Заключения, чиято цел е постигане на по-ефективна рехабилитация и поддръжка на инфраструктурата на река Дунав и нейните плавателни притоци.

В рамките на Дните на TEN-T се предвижда и подписване на Съвместна декларация на министрите на транспорта по отношение на товарния железопътен коридор „Ориент/Източно-Средиземноморски”, както и на приложената към нея работна програма. С декларацията се потвърждава необходимостта от действия на национално ниво и необходимостта от трансгранична координация в областта на железопътния транспорт. Държавите, включително и българската страна, отчитат необходимостта от взаимен обмен на добри практики в рамките на основната мрежа на Коридор „Ориент/Източно-Средиземноморски” и потвърждават основния принцип на готовност за сътрудничество със заинтересованите страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!