Кабинетът бави участието на България към делото в ООН за геноцида в Украйна

Георги А. Ангелов 23 септември 2022 в 14:28 6093 4

Карим Хан

Снимка Getty Images

главният прокурор на Международния наказателен съд към ООН Карим Хан (вляво) в Бородянка до Киев.

Служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, бави декларацията за встъпване на България в делото за геноцида в Украйна.

То се води срещу РФ в Международния съд на ООН в Хага за нарушение на Конвенцията срещу геноцида. Правният документ е бил изготвен от юристите на Външно министерство за заседанието на кабинета за сряда 21 септември, но не е допуснат за разглеждане, според източници на OFFNews.

На 13 юли България стана една от 40 държави, които подкрепиха искането на Украйна пред Международния съд в Хага да започне наказателно производство срещу Руската федерация. В иска се казва, че Русия е нарушила международното право, като е започнала неоправдана война срещу Украйна, и извършва геноцид срещу украинския народ.

От посолствата на България в Хага и Ню Йорк на 15 и 16 септември са изпратили до София грами, в които дипломатите ни настояват за по-бързо написване на декларацията. Към 16 септември в съда в Хага девет държави са внесли т.нар. декларации за интервенция - т.е. за участие. От тях шест са на държави членки на ЕС – Литва, Латвия, Румъния, Франция, Германия и Швеция, останалите са на САЩ, Великобритания и Нова Зеландия. От представителството в Ню Йорк обръщат внимание, че на 22 септември ще има “среща на министерско
равнище на Групата на приятелите за търсене на отговорност в Украйна” в Ню Йорк, където започна есенната сесия на ООН. България е представлявана от външния министър Николай Милков. От представителството съобщават и за множество запитвания за позицията на България от други държави.

От представителството в Хага съобщават, че е постъпила неформална молба от украинската страна за депозиране на декларациите до 30 септември 2022 г. предвид възможността, заложена в процедурните правила на международния съд, за представяне на предварителни възражения и съответното отлагане на делото от Русия. От Хага посочват и още една причина за "максималното ускоряване на вътрешноведомствените процедури за изработване и представяне на национална декларация на България като част от глобалната общност, чиито ценности са основани върху спазването на принципите на международното право”. Причината е “критичната ситуация с развитието на военните действия в Украйна и прогресивната тенденция за застрашително увеличаване броя на документираните престъпления срещу човечество, извършвани от руските въоръжени сили срещу цивилното украинско население, и респективно обусловеното фигуриране на темата като приоритетно направление в международния дневен ред”.

OFFNews изпрати въпроси до Министерски съвет и Външно министерство за забавянето на декларацията, но до момента няма отговор.

Междувременно, главният прокурор на Международния наказателен съд към ООН Карим Хан обяви, че ще изпрати допълнителни служители в Украйна, за да разследват военни престъпления.

Съдът в Хага разглежда военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид и актове на агресия.

Хан заяви, че приоритетите на съда в разследването са умишлените удари по граждански обекти и принудителното изселване на хора от Украйна, включително деца.

Според оценки от различни източници руските окупатори са разпитали, задържали и принудително депортирали в Русия до 1,6 милиона украинци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1321

4

4rnor

23.09 2022 в 16:46

Менталните гимнастики на българския слабоумен русофил не позволяват да прегърне руски бежанец. Нали те са бягащите от Велика Русия .... ах тез долни предатели...

22548

3

dolivo

23.09 2022 в 15:26

трагедия, президента русолюбец какво може да сделает

10298

2

AntiZ

23.09 2022 в 15:05

Онзи ден една от телевизора: "очакваме огромна бежанска вълна от русия!"Та се питам, кой ще ги посрещне, къде ще ги посрещне, къде ще ги настани, кой ще плаща за това и най-важното: как ще ги съвмести с украинците? Предлагам всеки русофил да си гушне по един руснак бежанец и да си се радват един друг!

645

1

wakeup

23.09 2022 в 14:40

От този кабинет очаквам по скоро да ни призоват да събираме помощи за онези рашистки страхливци които побягнаха през всички възможни граници плащайки хиляди долари за да си спасят задниците от мобилизация

 
X

Да помогнем на украинските деца!