Йотова: В опит да маргинализират крайната десница традиционните партии в ЕС не дадоха решения на проблемите на европейците

OFFNews 18 юни 2024 в 15:16 1755 1

Илияна Йотова

Снимка БГНЕС

Илияна Йотова

В опит да маргинализират крайната десница традиционните партии в Европейския съюз не дадоха решения на проблемите на европейците, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която направи анализ на политическата ситуация в Европейския съюз на форума "Европейският съюз: Накъде след изборите за Европейски парламент?", който се провежда днес в София.

По думите на Йотова по време на предизборната кампания традиционните партии, социалдемократите и Европейската народна партия например, се фокусираха върху страха от крайната десница, предава БТА. Така според Йотова те са неглижирали дневния ред на обикновените европейци по редица теми - от парите в джоба им до сложните въпроси като Зелената сделка.

Вицепрезидентът коментира, че не би трябвало всички партии от крайна десница да се поставят по общ знаменател, тъй като те са все още много различни. Т. нар. традиционни партии през цялата кампания бягаха от обвързването на европейски с национални политики в желанието си да разделят националната проблематика от европейската, което беше една много сериозна грешка, смята Йотова. Защото в този вакуум и бягство от обвързването на двете системни политики се възползваха политици от радикалните партии, които разказаха националната проблематика през европейските проблеми и то повече в негативен план, обясни тя.

Ако не се направи нещо, ще бъдем свидетели на още по-голям възход на по-радикални партии, защото политиките, които произвеждат европейските институции, определено не се харесват на по-голямата част от европейските граждани, заяви вицепрезидентът. Много пъти говорим, че нашето законодателство няма оценка за въздействие, такава започна да липсва и в Европа. Когато една политика, може и най-красиво облечената, не служи на гражданите, те просто я отхвърлят, заяви Йотова. Според нея именно заради това трябва много да се мисли в тази посока, защото напоследък се наблюдава, че Брюксел произвежда три пъти повече законопроекти, отколкото може да бъде изпълнено от държавите членки, които вдигат ръце и казват, че тези директиви няма да ги транспонират.

Друг голям проблем, който очерта Илияна Йотова в своя анализ е, че, по думите ѝ, Европа стана Европа на рестрикциите, на стриктното спазване на правилата до съвършенство и липсата на креативност. Йотова припомни големите технически и индустриални революции, за които сме чели в книгите, в които една отделна личност или екип са били в основата на европейския прогрес. Тя изрази съжаление, че тази тенденция отдавна е прекъсната. По думите ѝ цялата енергия на европейските институции отива в това да се спазват някакви правила, да се пишат нови правила и нови финансови дисциплини, като в същото време липсва инвестицията в създаването, в креативността и е видно с просто око, че други континенти отдавна ни задминават.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  145

  1

  Джендо Джедев

  18.06 2024 в 15:42

  Кака Илиянка прави преразказ на каквото е прочела по газетите. Ега ти смехорията! Що не си гледа манджите, ами се излага така успешно?
   
  X

  За политиката