Йотова ще иска пари от Брюксел за справяне с бежанците

OFFNews 07 септември 2016 в 12:44 3963 1

Анкара спазва ангажиментите си по споразумението ЕС-Турция за миграцията, но ситуацията там поставя тежки въпроси.

Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Тимерманс на въпрос, зададен от Илияна Йотова, съобщиха от пресофиса на евродепутата. Заместникът на Жан-Клод Юнкер, отговарящ за визовата политика на ЕС, се срещна с Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. Евродепутатите от левицата имат сериозни опасения, свързани с напрежението в отношенията между Брюксел и Анкара.

Илияна Йотова отправи критика към ЕК за слабите резултати в разрешаването на миграционната криза. „Държавите членки са разделени на групи, оформят се оси по интереси, вместо европейски решения“, подчерта Илияна Йотова. „Ще има ли реален напредък в политиката по миграция до края на годината и какво ще бъде бъдещето на Дъблинския регламент?“, попита още тя.

По-рано социалистите в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП обсъдиха текущата работа по въпросите на миграцията и убежищата. „Колегите ми имат сериозни опасения, че целият комплекс от теми ще се концентрира върху изготвянето на списък на т.нар. сигурни страни на произход“, коментира след срещата Илияна Йотова, зам.-председател на парламентарната комисия. Според нея е тревожно, че вече няколко месеца няма никакво движение по въпроса за промяна в Дъблинския регламент.

„Именно той е в основата на много от проблемите, които стоят пред нашата страна, защото дори предложената от ЕК промяна е напълно козметична. Праговете, за да бъде обявена бежанска криза по външните граници, са напълно математически; активират се от днес за утре, без изобщо да се взима предвид какъв е бил довчера бежанският натиск върху дадена държава членка. Накратко, бремето на справянето с проблемите остава върху страните, през чиято граница бежанците за първи път са влезли в ЕС“, подчертава тревогата си г-жа Йотова.

Междувременно Илияна Йотова започва работа по предложението за изменение на директива от 2013 г. за условията по прием на бежанци. „Целта е да има еднакви стандарти във всички държави членки на ЕС. Ще искам европейски средства за това, защото не е по силите на сама държава членка като България да осигури всичко необходимо. Залогът е много голям, защото в противен случай утре ще обвиняват страната ни, че не покрива изискванията“, споделя българският евродепутат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

1

Стринка Минка

07.09 2016 в 18:22

Залогът е много голям, защото в противен случай утре ще обвиняват страната ни, че не покрива изискванията“, споделя българският евродепутат.
Кои изизсквания визира тая патка. По прием на бежанци ли?
Ми дай боже.
 
X

Да помогнем на украинските деца!