Йотова поиска правителство, което да продължи практиките на служебния кабинет

OFFNews 26 март 2023 в 11:41 3447 7

Илияна Йотова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Илияна Йотова

"Силно се надявам, че този път ще има правителство и редовен кабинет, който да решава важните и тежки проблеми, които стоят пред страната ни, и да продължи успешните практики и решения на служебния кабинет", коментира пред журналисти в отговор на въпрос вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в традиционното честване-поклонение в София по повод Деня на Тракия.

Попитана за видеонаблюдението на изборите, тя отбеляза, че за първи път ще направим този експеримент. Имах разговори с министъра на електронното управление, те ме убедиха, че всички мерки, които трябва да се вземат по закон, са взети, посочи тя.

"Искам да предупредя за нещо друго - много хора се отказват от участие в секционните избирателни комисии, защото се страхуват от видеонаблюдението, защото така беше направен законът, че не се казва точно какво ще бъде заснето и как ще бъде използвано това, и аз разбирам притесненията на хората. Време е в тази последна седмица преди изборите това да бъде работа не само на ЦИК, на всички политически партии, които участват в изборите - да успокоят своите избиратели за това, че няма да има злоупотреби с видеонаблюдението", каза тя, цитирана от БТА.

Попитана за българските кораби в Румъния, Йотова коментира, че това не е прецедент и припомни случай преди години за арестуван български кораб, уж в румънски води. Тогава в качеството си на представител в Европейския парламент започнахме една много мащабна кампания за освобождаването на кораба и на неговия екипаж и въпреки нашите усилия и тогава, си спомням, че доста време се проточи. Много е важно в момента да се види точно каква е претенцията на румънската държава и според мен трябва да бъдат доста по-амбициозни усилията на българските дипломати в това отношение, коментира Йотова.

На въпрос, свързан с новината, че Русия е сключила споразумение с Беларус за разполагане на тактически ядрени оръжия на територията на страната, Йотова коментира, че става все по-опасно и все по-страшно и затова, когато и тя, и президентът говорят, че трябва да се стигне до масата на преговорите, това не са празни приказки.

"Това е нашето желание, защото повече въоръжения от всички страни води до непредсказуеми решения, които на практика заплашват вече към сериозна война, добави тя. Аз се надявам, че все пак ще надделее разумът и в случая става въпрос малко повече за заплахи, отколкото за истински действия. Силно се надявам това да е така."

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  1047

  7

  danvan

  26.03 2023 в 21:30

  Поискала в правителство, което каленичи пред орките като самата нея пред гундяев ...

  5832

  6

  pisnamiotmutri

  26.03 2023 в 15:08

  Поискала била корупция и зависимост от държава изолирана от Европа.

  145

  5

  Джендо Джедев

  26.03 2023 в 13:30

  "Силно се надявам, че този път ще има правителство и редовен кабинет, който да решава важните и тежки проблеми, които стоят пред страната ни, и да продължи успешните практики и решения на служебния кабинет"

  И кои точно са тия успешни практики и решения? :D

  -240

  4

  редовно четящ

  26.03 2023 в 13:22

  Все някога ще бъдете изметени от политиката, гн@ди комунистически, слугуващи на путлер!

  2550

  2

  alfakentavur

  26.03 2023 в 12:15

  Не е нейна работа да казва какво правителство да има и как да работи. България е парламентарна република. Правителството се избира от парламента. Президентството няма абсолютно никакви права и ангажименти по този въпрос.
  Ако парламентът не може да състави правителство, чак тогава идва служебното.

  1700

  1

  johnkill34

  26.03 2023 в 12:05

  Народа иска точно обратното на предатели комунисти.
   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите