Йотова: Няма да е лесно, по пътя ще има много мини и попкръстьовци!

OFFNews 18 февруари 2022 в 20:45 1941 1

„149 години по-късно отново полагаме основите на „храма на истината и правата свобода“ и вярвам в общата ни енергия да го съградим изцяло, за да имаме справедлива, достойна, модерна и сигурна България – дълг на всеки държавник, на всеки българин. Да се обещаем на отечеството си – тази клетва дължим на Апостола.“

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към стеклото се множество от хора пред паметника на Васил Левски в Ловеч. Йотова участва във възпоменателните събития по повод 149 години от обесването на Апостола на свободата.

„Няма да е лесно, по пътя ще има много мини и попкръстьовци! Само с общи усилия ще преодолеем гравитацията на безпринципните различия, на умишленото противопоставяне, които ни теглят силно надолу и разпиляват енергията ни“, убедена е вицепрезидентът.

В словото си Илияна Йотова посочи, че Ловеч се е превърнал в център на българската революция със създадената от Левски Вътрешна революционна организация. „Левски не чертаеше само пътя на Освобождението, той чертаеше държавата, която ще се роди след дълго жадуваната свобода, защото за него свобода и държавност бяха едно. Той искаше „демократска република“, в която да живеем заедно, равноправно и справедливо. Истинската свобода и истинската държавност за него бяха възможни като общо българско дело. Идеалът му беше правовата държава – всички да живеем под едни „чисти и святи“ закони“, заяви вицепрезидентът.

По думите й Левски е отговорността на всеки за общото добруване.

Илияна Йотова определи паметната дата 19 февруари като деня, в който всеки българин изкачва българската Голгота „към едно бесило, белязало националната ни памет“. За вицепрезидента напудрените речи и клишета за Апостола са нелепи, „още по-грозна е фалшификацията на посланията му“.

„Думите му са непреходни, актуални и днес за България, на която той даде себе си, за народа, който обичаше повече от себе си. В далечната 1871 г. написа: Играем с живота на 7 милиона българи – трябва зряло да се постъпва“, подчерта Йотова.

Преди официалната церемония вицепрезидентът присъства на панихида за Апостола в храм „Успение Богородично“. По-рано заедно с кмета на община Ловеч Корнелия Маринова положи цветя в Къкринското ханче и в местността „Пази мост“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2415

1

Пустиняк

19.02 2022 в 06:26

Жалко, руския патриарх не е билл поканен! Такива пируети и менуети можеше да му врътне Йотова... И продължава да мултиплицира мита за поп Кръстьо. Даааа, невежеството е сила!