Йотова: Не трябва да се преувеличава със значението на местните избори

OFFNews 23 септември 2023 в 13:44 984 0

Илияна Йотова

Снимка БГНЕС/Мартин Георгиев

Илияна Йотова

Сутрин, обед и вечер чувате и от политици, и от народни представители, от различни политолози, че до голяма степен резултатът от местните избори ще предопредели дали оттук нататък ще продължи съществуването на това правителство или не. Аз не съм склонна да преувеличавам значението на местните избори точно в тази посока. Конституцията повелява истинско разделение на властите.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова Троян, където е участва в откриването на 30-ото издание на Българския фестивал на сливата.

По думите ѝ не трябва да се смесват местните избори с бъдещето на правителството.

"Нека да не ги смесваме нещата. Нека да оставим хората действително да преценят най-добре и да изберат своите представители в местната власт и кметовете. А що се отнася до правителството, техните проблеми са много по-големи, по-неразрешими с днешна дата и ако сега някой смята, че местните избори могат да му послужат като оправдание, си е направил грешно сметката", добави Йотова.

Според нея местните избори като най-важните избори за България, защото "всички проблеми, които хората имат, първо опират до кмета, до общинския съвет и затова казваме, че тези избори са до голяма степен и мажоритарни".

Вицепрезидентът добави, че президентската институция стои зад местната власт.

"Наше е желанието да има промяна в законодателната уредба, така че да има още по-сериозна децентрализация на общините и голяма част от данъците да остават в общините, за да могат действително местните администрации да си развиват градовете, регионите и цели области", коментира Йотова. 

Тя призова българските граждани за активно участие в местните избори, защото от това зависи развитието на градовете, селата и на България като цяло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!