Йордан Цонев: Пеевски ще седи на първия ред на НС, докато не се произнесе съдът. Казусът е затворен!

OFFNews 13 юни 2022 в 09:25 4150 4

Йордан Цонев

Снимка БТА

Йордан Цонев

Делян Пеевски ще стои на първия ред в парламента, докато съдът не се произнесе. Казусът "Пеевски" е затворен. Отношенията на ДПС с американското посолство са прекрасни, ние сме в контакт и диалог с тях. В Европа знаят всичко за казуса на Пеевски и за евроатлантическата ориентация на ДПС.

Това обяви зам.-председателят на движението Йордан Цанев пред Нова тв в отговор на въпрос за санкциите на депутата по глобалния американски закон "Магнитски".

Пеевски заедно с избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков, бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившия зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, бившия шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и бившия главен секретар на агенцията Красимир Томов попаднаха под ударите на закона през лятото на миналата година.

На няколко пъти премиерът Кирил Петков заяви, че няма да преговаря с ДПС, докато Пеевски седи на първия ред на парламента.

През септември 2021 г. адвокатите на Делян Пеевски подадоха втора жалба срещу наложените му санкции по американския закон. Тя бе подадена пред Службата за контрол над чуждестранните активи към Министерството на финансите на СAЩ и пред Държавния департамент. 

Първата жалба беше внесена в българския върховен административен съд.

От официално писмо, разпространено тогава до медиите от адвокатската кантора "Морган Луис", стана ясно, че Пеевски иска заличаване на ограниченията по закона "Магнитски".

Според жалбата депутатът от ДПС може да представи правни и фактически основания за премахване на санкциите, да изиска информация от американското Министерство на финансите, както и да обжалва решенията пред федералния съд на САЩ.

От своя страна американското Министерство на финансите трябва да представи мотивите за наложените санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2261

5

mirimbi

27.07 2022 в 17:06

Ами да седи де! Ма не седи, защото не ходи на работа!
Супер нагли са ДПС!

440

4

Pietro

13.06 2022 в 14:13

Пеевски и фесовете много бързат. Тук в Щатите съдът не е като в България. Може и да не го огрее изваждане от черния списък. За да се стигне до мерките срещу него, предполагам че има солидно доводи. Американското посолство в София не е фактор, от който зависи съдбата на Пеевски. ДПС е вредно явление в политическия живот в България. Създаването му беше резултат от грешната политика на Вашингтон спрямо Балканите. Всичко, сторено досега от Щатите в този район е било прът в колелата на мирния прогрес на района. Интересно как биха реагирали тук в Щатите ако някой реши да учреди етническа партия?

14469

2

случайно прочетох

13.06 2022 в 11:27

Значи знае какво ще постанови съда? :–))))))))))

2910

1

ivenco

13.06 2022 в 10:37

Като прочетох заглавието помислих че пр@сет0 го съдят най-после.Щом прочетох текста.....жалко. :))