Йончева към Тимерманс: В България се изгражда авторитарна власт, която контролира съдебната система и медиите

OFFNews 05 септември 2019 в 18:37 6625 3

Снимка bsp.bg

Силата на Европейския съюз се измерва по това как се справят с проблемите си най-слабите и изоставащи страни членки. България е на последно място в ЕС и по свобода на медиите и тази негативна тенденция се задълбочава с всяка една година. Вие казахте, че независими медии не може да има, ако не се спазва върховенството на закона.

С тези думи евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите / БСП Елена Йончева се обърна към първия зам.-председател на ЕК в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Франс Тимерманс по време на дискусия за засилването на правовата държава в ЕС.  

Йончева отбеляза, че по отношение на България Европейската комисия неведнъж е констатирала липсата на ефективна съдебна система и корупция по високите етажи на властта:

“Докато Комисията констатира, проблемите в България се задълбочават. Изгражда се една авторитарна власт, която поставя под свой контрол както съдебната система, така и медиите. Въпреки препоръките на Европейската и Венецианската комисия, в България все още липсва независим надзор на прокуратурата”, каза евродепутатът.

Каквито и да са били първоначалните замисли, отдавна е видно, че Механизмът за сътрудничество и проверка е неработещ, подчерта и ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов.

„Какви отражения ще има евентуален годишен преглед на върховенството на закона в целия ЕС върху докладите за България и Румъния в рамките на Механизма? Идва ли краят на мониторинга за България и Румъния в този му вид?“ - попита Витанов.

Тимерманс посочи, че МСП е специален инструмент, създаден при влизането на България и Румъния в ЕС, за да им помогне да изпълнят определени критерии, които към онзи момент те не са изпълнявали.

"Тези критерии са обективни и Механизмът следва да приключи едва тогава, когато те бъдат изпълнени”, допълни той.

Франс Тимерманс отбеляза, че нито една държава не може да счита, че е недостижима за подобен мониторинг и личното му желание е докладите за България и Румъния да бъдат включени в бъдещия годишен преглед за върховенството на закона, обхващащ всичките 27 държави членки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12001

4

Севтопол

06.09 2019 в 11:46

Странни хора сте червените кхмери. В едни случаи не ви харесва ЕС да се меси във вътрешните проблеми на България, а в други случаи намесата е наложителна, даже се молите за нея. Щеше да е смешно, ако не беше срамно.

8560

3

Людмил Трифонов

06.09 2019 в 11:38

И какво очакваш от Тимерманс? Той е соросоид от най-висока класа и се сработва добре с нашата управа по налагането на либералните "ценности".
За него, за Меркел, Макрон, Верховстад, Станишев, Вебер, Плевнелиев, Юнкер и компания - това е важно. Другото е за прикритие на тази тяхна политика. Някои от тях - като участвуващи в Световното правителство (в сянка) - планомерно и упорито въвеждат "Новият ред" в света и с демографски срив разчистват терен за малка Глобална империя за лично ползване.
Та, какво очакваш от него ?

 
X

Да помогнем на украинските деца!