Механизъм за разследване на Гешев ще има още следващата седмица

Йорданка Веселинова 19 май 2023 в 13:18 1672 0

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Бойко Борисов в пленарната зала на Народното събрание

Правната комисия в парламента се събра на извънредно заседание веднага след гласуването на промените в НПК и ЗСВ, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. Заседанието на комисията продължи по-малко от 3 минути.

За целта председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) обяви почивка от 30 минути, през които да бъде изготвен общият доклад на всички приети законопроекти. След това в зала ще бъде съобщено, че има изготвен документ и ще се гласуват сроковете за предложения между двете четения.

НС въведе механизма за разследване на Гешев, промените ще минат по бързата писта

Депутати от ПП-ДБ казаха през OFFNews, че от ГЕРБ са поискали ограничаване на дебатите, за да бъдат гласувани текстовете по-бързо и да може да се проведе заседанието на комисията. Очаква се законопроектът да се гласува на второ четене още следващата седмица. Член на правната комисия от партията на Бойко Борисов заяви пред ОFFNews, че срокът ще бъде съкратен още на днешното заседание и ще изтече във вторник, след което промените ще бъдат гласувани.

Другата седмица се очаква проектокабинетът "Габриел" да се гласува в зала. Също тогава се очаква изявление на главния прокурор Иван Гешев, който се закани, че ще направи нови разкрития. Според слуховете в парламента се очаква главният прокурор да поиска депутатски имунитет.

Парламентът и ВСС се надпреварват кой пръв да освободи Гешев

След почивката по предложение на председателката на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова сроковете за предложения по проектозаконите бяха съкратени на три дни. Предложението мина с конституционно мнозинство от 163 гласа, като от "Възраждане" и един от БСП гласуваха с "против", а останалата група на левицата се въздържа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови