Извънредно: ЦИК отказа да регистрира листата на ДБ в Стара Загора (обновена)

Дясното обединение скочи: Готвят се да ни отстранят в 8 района. ЦИК: Не е вярно! Проверяваме всички!

OFFNews 14 октомври 2021 в 14:02 6664 2

Демократична България може да остане без кандидат-депутати в Стара Загора. ЦИК потвърди днес решението на Районната избирателна комисия (РИК) в Стара Загора да откаже регистрацията на кандидатдепутатската листа на "Демократична България" за парламентарните избори на 14 ноември. Обединението ще може да обжалва решението на ЦИК пред Върховния административен съд в тридневен срок.

Водач на листата е юристът и преподавател в Софийския университет Атанас Славов. 

От "Демократична България" са представили документи без саморъчно поставени подписи, а само със сигнатури на електронен подпис. В изборния кодекс не е посочено използването на електронен подпис, аргументираха отказа си РИК-Стара Загора вчера. 

На днешното заседание на ЦИК докладчикът по казуса Елка Стоянова определи като резонни дадените от Районната комисия указания в хода на процедурата по регистрация на листата с кандидати. Тя подчерта, че в жалбата, подадена от водача на листата на обединението Атанас Славов, не се оспорва фактът, че забележките са коригирани едва след края на срока, който изтече в 17 ч. на 12 октомври.

"ЦИК в заседанието преди обяд взе решение да потвърди решението на РИК Стара Загора, с което е отказана регистрация на кандидатската листа - заяви по този повод зам.-председателят на ЦИК Росица Матева на брифинг днес. - Не говорим за това дали в 21. век може да се ползва електронен подпис за подписване на документи, а говорим за това дали по Изборния кодекс това е позволено и дали Изборният кодекс не е специален нормативен акт по отношение на Закона за електронния подпис и електронните удостоверителни услуги.

От административната преписка, която е изпратена, се установява, че документите са подписани с електронните подписи на двамата представляващи, но те не са подадени по електронен път, а са занесени хартиени разпечатки на тези документи на място в РИК Стара Загора и са дадени указания на представляващия коалицията, който е имал и пълномощно, да ги завери „Вярно с оригинала“, но той е отказал.

ЦИК прие, че по Изборния кодекс не могат да бъдат подавани неподписани официално документи. Затова потвърдихме решението на РИК Стара Загора."

Оттук нататък ДБ имат възможност да обжалват решението на ЦИК пред Върховния административен съд. От ДБ вече обявиха, че ще търсят "възстановяване на справедливостта в съда".

"ЦИК се готви да отстрани Демократична България от участие в изборите в 8 избирателни района", алармираха от "Да, България" на страницата си във фейсбук. 

Ето какво пишат още от десницата:

"Централната избирателна комисия се готви да осакати участието на „Демократична България – Обединение“ в изборите за 47-о Народно събрание. След отказа за регистрация на листата на ДБ в Стара Загора, заради подадени документи с електронен подпис, има предложение от член на ЦИК да бъде преразгледана регистрацията на листите ни в още 7 МИР-а, където документите също са подадени с електронен подпис, твърдят от ДБ. Предложението е на Красимир Ципов от ГЕРБ".

"Това не е вярно - отрече Росица Матева. - При обсъжданията и при вземането на решението беше направено предложение от колега да бъде изискана информация дали и в други районни избирателни комисии има подадени – не от Демократична България, а изобщо от партии, коалиции или иницативни комитети – документи, подписани с електронен подпис и ние все още очакваме тази информация. Дали ще се потвърди, или не, че в друга районна избирателна комисия, освен Стара Загора, има подадени и приети такива документи, ще разберем по-късно.

...

Не говорим изобщо за 7 районни комисии. В ЦИК постъпи жалба срещу решението на РИК Стара Загора, след което от разговори на колеги с РИК установихме, че поне в тези комисии, с които разговаряхме, няма подадени такива документи, но днес след вземане на решението на ЦИК, беше предложено и прието от ЦИК да се извърши проверка и да се изиска информация от всички 31 районни избирателни комисии за всички кандидатски листи на партии, коалиции и инициативни комитети дали има подадени подписани с електронен подпис. Ако бъде върната такава информация и се установи, че има и на друго място такива кандидатски листи, ЦИК ще вземе съответните решения, след като се запознае с преписките. Защото имаше информация, че в една РИК са подадени по този начин, дадени са указания да бъдат подписани – така, както в Стара Загора, и са подписани и подадени по реда, по който е указала РИК."

Според поста на "Да, България" обаче "потъпквайки правото, партиите на статуквото започват открита война чрез своите представители в ЦИК и РИК срещу „Демократична България“. Те определят случилото се като "безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим". 

"Призоваваме всички демократи в България да не допуснат опорочаването на парламентарните избори! Не можем да допуснем избиратели да бъдат лишени от избирателни права! Не можем да останем безучастни, когато се гаврят с демокрацията!", зоват от "Да, България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови