Извънреден конгрес на БСП. По Шекспир

Юлиана Ончева 28 октомври 2017 в 06:58 6475 0

Снимка Сергей Антонов

БСП се събира на извънреден конгрес днес в НДК. Надсловът на форума е "БСП - алтернатива за България".

Лидерът на партията Корнелия Нинова ще представи политически доклад, президентът на ПЕС Сергей Станишев ще говори за "Председателството на Съвета на ЕС - възможност за България", а зам.-председателят на ПГ „БСП за България” Драгомир Стойнев за "Бюджет 2018 - икономика, доходи, справедливост". След това политическите документи ще бъдат гласувани. 

Това гласи официалната информация от БСП за заседанието на 49-я конгрес.

Според неофициалната - това ще е конгрес по Шекспир. Отвън наблюдатели и политически противници очакват "Бурята", опозицията на лидера отвътре се надява да гледа "Укротяване на опърничавата", а Нинова смята да опровергае думите на Хамлет "О, слабост, твойто име е жена". 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова няма алтернатива като лидер на този етап, признават всички и на "Позитано" 20, и в структурите на партията по места. Недоволството срещу нея идва от неглижирането на стари кадри на БСП, които не могат да преглътнат отреденото им място в ъгъла за сметка на новите лица в партията. Именно това усещане за незачитане на традициите в столетницата всъщност обединява различните интереси и лобита срещу лидера. 

Критиките срещу нея всъщност са за метода, не за политиката, каквото и да обясняват опонентите й. С други думи казано - действията на Нинова изглеждат като шамар с опакото, вместо като подпляскване с кадифена ръкавица при извършването на промяната в партията. 

Именно демонстрираната решителност на лидера обаче привлича към БСП хора, на които отдавна са им омръзнали вечните кадри на столетницата. И вероятно отблъсква тази част от червените, според които това е революционен подход с несигурен край по пътя към властта. 

Явната вътрешна опозиция на Нинова са Красимир Янков и Георги Гергов, който бе принуден да напусне Изпълнителното бюро след Цумгейт, както и онези социалисти, отпаднали  от парламента заради повече от 12 години в него - Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Георги Божинов, Михаил Миков. Има и група от критици, които са нещо като жълт светофар - например Румен Овчаров, който не оттегля подкрепата си от Нинова, но й размаха пръст, че "върви през просото". 

Всички те повтарят като мантра "едноличен стил на управление". Нинова обаче смята да им покаже днес в НДК, че има подкрепата на редовите социалисти, чийто представители са в конгреса. 

Според вътрешнопартийно проучване около 91% от редовите социалисти подкрепят Нинова. Тоест и да има буря днес на форума на БСП, тя ще е в чаша с вода. Но вероятно ще стигне, за да угаси поне временно страстите и амбициите в партията. 

Ако не друго, поне ще стане ясно дали зам.-председателят Кирил Добрев държи структурите в БСП, както се говори, или местните водачи имат по-силно влияние в регионите си. 

Особено в София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews