Изтребителите F-16 са платени, но трябват още пари за инфраструктура

OFFNews 05 февруари 2024 в 17:10 2980 1

Тодор Тагарев

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Министърът на отбраната Тодор Тагарев

За завършване на инфраструктурата за приемане на изтребителите F-16 Block 70 в Трета изтребителна авиационна база ще бъдат необходими допълнителни финансови средства. Това става ясно от писмен отговор на министъра на отбраната Тодор Тагарев, публикуван на сайта на Народното събрание.

МО е предприело действия за прекратяване на 8 договора и ще бъдат проведени нови обществени поръчки.

"Вече са прекратени два от договорите и са сключени нови. Предстои да бъдат прекратени останалите шест договора, след което ще бъдат сключени нови. В резултат и във връзка с гореизложеното става ясно, че за завършване на инфраструктурата за приемане на F-16 в трета изтребителна авиационна база ще бъдат необходими допълнителни финансови средства“, отбелязва министърът.

Тагарев посочва, че е извършено индексиране на стойността за изпълнението заради кризата от коронавируса и високите нива на инфлация, които са оказали влияние върху сроковете на изпълнение и финансовите разходи. 

Стойността на сключените контракти, пряко свързани с приемане на самолет F-16 Block 70, е 234,8 млн. лв., а на останалите, имащи отношение към експлоатацията и подобряване на инфраструктурата на авиобазата, е в размер на 151,2 млн. лв. Общата сума е 385,8 млн. лв.

Сключените договори за 48 обекта са общо 90, като за изпълнението на дейностите по строителството са подписани най-малко по два договора за обект.

15 са обектите, които са пряко свързани с приемането на самолетите F-16 Block 70, а 33 имат отношение към експлоатацията и подобряването на инфраструктурата на трета изтребителна авиационна база.

През миналата годна парламентът одобри нов договор за 7,2 млн. долара около изтребителите F-16, за да бъдат изградени системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация "US Secret" за самолетите.

През 2023 г. парламентарната комисия по отбрана подкрепи законопроекта за ратифициране на договор за придобиване на Мултифункционална система за обмен на информация и необходимата поддръжка.

Четири от американските изтребители F-16 трябва да бъдат доставени в България в началото на 2025 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

05.02 2024 в 19:50

е то ясно

не е като да купиш сървърите за 112, и след това да оставиш да им изтече абонамента за софтуера, щото нямаш бюджет планиран

тея неща искат поддръжка, за да работят

а и комерсиалния модел е така структуриран
 
X

Да помогнем на украинските деца!