Изтича срокът мисиите ни в чужбина да поискат провеждане на избори

OFFNews 14 април 2024 в 08:05 974 0

Гласуване

Снимка БГНЕС/архив

Ръководителите на мисиите ни зад граница трябва да поискат съгласието на приемащата държава, ако такова се изисква, за провеждането на изборите и за разкриване на секции в дипломатическите и консулските представителства и извън тях. Срокът за това изтича днес. 

Организациите на сънародниците ни могат да правят предложения за местоположението на секциите до дипломатите ни не по късно от 14 май, а с решение ЦИК ще определи държавите, местата и броят на секциите, не по-късно от 18 май. 

Българите, които имат избирателни права ще могат да заявят, не по късно от 14 май, че ще гласуват за да бъдат включени в избирателните списъци. Заявлението е по образец, може да се подава както на място в посолствата, по пощата, или електронно през интернет страницата на ЦИК.

Избирател, който има право да гласува в изборите за народни представители, но няма избирателни права да гласува в изборите за членове на Европейския парламент, ще се уведомява незабавно за това. В този случай заявлението се потвърждава само за изборите за народни представители. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки