Quantcast

Израел още не успява да разработи надежден бърз Ковид-тест, казал Нетаняху на Борисов

OFFNews Последна промяна на 04 април 2020 в 19:49 7484 0

Бенямин Нетаняху

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Държавата Израел Бенямин Нетаняху, съобщи правителствената пресслужба.

Двамата лидери разговарят за пореден път само в рамките на месец, за да обсъдят актуалната информация за разпространението на COVID-19 и мерки за справяне със заболяването. 

Във фокуса на разговора бе значимостта на надеждните диагностични методи и начините на лечение, водещи до положителни резултати при пациентите с коронавирус, допълват от МС.

Нетаняху е информирал Борисов, че към настоящия момент израелските учени не успяват да разработят достатъчно надежден бърз тест. До момента Израел масово прилага PCR тестовете като единствено средство, доказващо заразяване с коронавирус. По думите на Нетаняху здравната система на Израел полага големи усилия да осигури необходимото количество бройки за тестване за населението, но при оглед на наличностите, ако има възможност, такива ще бъдат изпратени на България.

Борисов е запознал израелския си колега с извършващата се реорганизация в българската икономика в условията на пандемия. „Наши фирми произвеждат защитни облекла, които покриват изключително високи изисквания за сигурност и надеждност. Те вече са при българските лекари, сестри, лаборанти и служителите, застанали на първа линия в борбата срещу COVID-19“, е заявил премиерът.

Министър-председателят е отбелязал, че вследствие на съвместните усилия на българската наука и бизнес за броени дни у нас са създадени защитни очила и шлемове от най-висок клас. „Капацитетът само в едно от предприятията е от по 200 000 броя месечно. Щом задоволим нуждите от важните предпазни средства в България, ще можем да помогнем и на други страни“, е казал Борисов. По думите му на базата на заявения от фирмите капацитет у нас има възможност за производство на около 1 милион маски седмично. 

Двамата лидери са обсъдили и важността на приложените ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-19.

„Само така можем да опазим здравето на гражданите ни, колкото и трудно да ни е в момента“, изтъкнал българският премиер. Пред Нетаняху Борисов подчертал, че паралелно с действията по отношение на здравеопазването, правителството активно работи за подпомагане на най-засегнатите сектори за преодоляване на социално-икономическите последици. „Тук ще ни е нужен много силен отговор, за да може да си върнем предишния начин на живот“, посочил Борисов.