'Изправи се! Ние идваме!' няма да подкрепи кабинет, ''ако се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС'' (обновена)

Йорданка Веселинова 23 юли 2021 в 16:20 5020 0

"Ще подкрепим кабинет, чийто дневен ред е дневният ред на българските граждани", заяви съпредседателят на коалиция "Изправи се! Ние идваме!" Мая Манолова по време на консултациите при президента.

"Ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС. Подобна подкрепа би се превърнала в отровна прегръдка", коментира още Манолова.

Сред приоритетите на коалицията са подкрепата за хората с увреждания, за младите семейства, както и за бизнеса. Реформата в съдебната система, както и борба срещу монополите и ревизия на управлението на ГЕРБ са другите цели на парламентарната група на "Изправи се! Ние идваме!".

Мая Манолова заяви още, че ако видят, че се готви партиен инженеринг, няма да имат проблем да се върнат там, откъдето са дошли - на площадите. Тя подчерта, че няма да допуснат "да бъдат извивани ръце", както и че не влизат в разговори за постове.

Радев поздрави коалицията, че е успяла да запази подкрепата за себе си, както и че се е утвърдила като парламентарна политическа сила.

Президентът коментира, че за първи път кабинетът ще се формира по нова формула - чрез съгласие около политики, а не на принципа на "раздаване на кресла".

"Народното събрание е мястото, където да се намери решението на това сложно уравнение", коментира още Радев.

След края на консултациите

"Ще подкрепим кабинет, за който отговорност поема партия на промяната. Ще поставим нашите приоритети и ще очакваме те да станат част от програмата на бъдещото правителство. Такива са и очакванията на хората", заяви Мая Манолова след края на консултациите при президента.

Тя потвърди, че не претендират за постове и позиции, но очакват предложените лица да отговарят на очакванията за почтени професионалисти.

Манолова заяви, че няма да подкрепят правителство с участието на ДПС.

"За нас всякакви връзки с ГЕРБ и ДПС са неприемливи и ние няма да ги подкрепим", беше категорична Манолова. Тя допълни, че "хората очакват правителство на промяната, а не повече от същото".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови