Изненада: Изборният референдум влиза в пленарна зала тази седмица

OFFNews 10 юни 2014 в 13:43 17675 23

Михаил Миков
Михаил Миков

Искът за провеждане на референдум за изборните правила влиза в пленарна зала до края на седмицата, обяви председателят на Народното събрание Михаил Миков, цитиран от БНР.

Изказването на Миков дойде почти пет месеца след като президентътРосен Плевнелиев призова за референдум за избирателната система  и по-малко от месец след като Миков отсече, че няма да свика референдума. Това стана, след като като проф. Георги Близнашки и активисти на ГЕРБ инициираха подписка за организиране на националното допитване и я внесоха в НС. По тяхно предложение референдумът трябва да съдържа три въпроса:

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Мотивът за отказа на Миков бе, че е изтекъл тримесечният срок за събиране на подписи, въпреки че внесените подписи за референдума бяха повече от необходимите 500 хил. Междувременно ГРАО установи, че близо 108 хил. от подписите са невалидни.

Днес искането на президента за референдум поридоби актуалност и покрай лансираната наново от Сергей Станишев миналата седмица идея за задължително гласуване.

"Доколкото разбирам, тази седмица ще се предложи такава точка в дневния ред, не само по искането на президента. Знаете, че и Близнашки драматично преживяваше съдбата на неговите подписи", коментира Михаил Миков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews